DR. CSÁKY ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen. Gondolom, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy természetesen vannak ágazati jogszabályok. De a vita során számos alkalommal elhangzott az is, és azt a jogászok, gondolom, tudják tanúsítani, hogy a munka világában a munka törvénykönyve mintegy alkotmánynak minősül. Tehát pont ezért időnként, függetlenül attól, hogy ágazati szabályozás van, vagy visszautalnak, mint ahogy ez a törvény is visszautal, hogy egyéb, itt nem részletezett szabályok nyilvánvalóan máshol kerülnek rendezésre, vagy ha nem, akkor nagyon furcsa, és alkotmányossági kérdéseket vet föl, hogy munkavállaló és munkavállaló között azért, mert valamelyik ágazatban dolgozik, különbséget tesz.
A másik pedig: kérem, a 14. § (1) bekezdése egyértelműen kimondja azt, hogy ténylegesen mérni kell a munkavégzést, a (2) bekezdés pedig azt mondja, hogy ha nem mérik, akkor az idejét jogszabály vagy kollektív szerződés megállapíthatja. Orvostársaim tudják jól, hogy van olyan jogszabály érvényben, amely a kiemelt ügyelet, átlagos ügyelet, csendes ügyelet fogalmát határozza meg, és meghatározza azt, hogy azon belül ez alatt mennyi munkaórát kell érteni. A zárórendelkezések között én nem találom azt, hogy ez a kormányrendelet, mondjuk, ennek a törvénynek vagy ezeknek a paragrafusoknak a hatálybalépésekor automatikusan megszűnne.
Tehát a törvényalkotónak nem az volt az eredeti célja, hogy rögtön az összes ügyeletet teljes munkaidőként fogadja el, hanem, ahogy Schvarcz elnök úr mondta, egy fokozatos bevezetést kezdett volna ezzel, ennek teremti meg az alapját. De miután május 1-jétől ránk ugyanúgy érvényes lesz, ezért szerintem célszerűbb már most szabályozni ezt.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem