DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2003. július 1-jén létrejött. Hogy ez a hivatal zavartalanul, az európai uniós előírások szerint működjék, ahhoz van szükség erre a törvényre annak érdekében, hogy az európai uniós eljárási rend Magyarországon is a gyakorlatban bevezetésre kerülhessen. Úgy gondolom, hogy az új eljárási rend kialakítása mindenképpen indokolt, hiszen az államigazgatási eljárás általános szabályai a kifizető ügynökségi feladatok végrehajtása tekintetében csak részben alkalmasak. Az európai uniós összhang megteremtése nem lehet vitatéma, hiszen a gazdálkodók támogatáshoz, pénzhez jutásának ez a feltétele.
A javaslatok egy része szakmailag indokolt kiegészítéseket, pontosításokat tartalmaz, amelyeket a kormány is támogat. Ezúton köszönöm ezeket az észrevételeket. Megköszönöm a segítő szándékú javaslatokat is, amelyeket sajnos nem tudunk támogatni. Ilyen felvetés volt például, amelyet képviselőtársam is javasolt, hogy a helyszíni ellenőrzés előtt kötelező legyen az ügyfél értesítése olyan esetben is, ha a jelenlétére nincs szükség. Úgy gondolom, hogy ez pró és kontra vethet föl érveket. Meg vagyok róla győződve, ha a gazdálkodót minden esetben odaállítanánk a tábla szélére vagy bárhova, ami az ellenőrzés szempontjából fontos hely, akkor ezen lenne felháborodva ön és a gazdálkodó, hogy neki esetleg a főállásában szabadságot kell kivenni ahhoz, hogy ez az ellenőrzés lebonyolódhassék, hiszen ha figyelembe vesszük, a mezőgazdasági vállalkozók jelentős része nem önálló tevékenységet végző termelő.
A másik ilyen javaslat: a támogatás iránti kérelmet csak akkor lehessen elutasítani, ha az ügyfél szándékos magatartásával akadályozza az ellenőrzést. Föl kell tennem a kérdést, képviselő úr: tessék mondani, mi van azokkal a kérelmekkel, amelyeket hamis adatok alapján vagy tévesen igényeltek? Ekkor lehet, hogy azt mondja, hogy nem szándékos magatartásával idézte elő. Ezeket a kérelmeket nem kell elutasítani? Természetesen ezeket a kérelmeket el kell utasítani, tehát ezt a módosító indítványát nem tudjuk támogatni.
Úgy ítélem meg a benyújtott képviselői módosító indítványokból, illetve az itteni hozzászólásokból, hogy képviselőtársaim alapvetően egyetértenek a jogszabályban foglaltakkal, felismerték ennek jelentőségét és előremutató jellegét. Ismételten szeretném megköszönni azt, hogy ezt a törvényalkotási folyamatot segítették, mert meg vagyok róla győződve, hogy kiemelt jelentőségű a jövő évi csatlakozás utáni támogatáselosztás vonatkozásában ez a törvényjavaslat.
Arra kérem önöket, hogy a kormány által is támogatott módosító javaslatokat támogassák a későbbiekben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem