ZUSCHLAG JÁNOS

Teljes szövegű keresés

ZUSCHLAG JÁNOS
ZUSCHLAG JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az egészségügyi rendszer reformját a rendszerváltás óta minden kormány a zászlójára tűzte, de megvalósítása nehezen megy végbe az érdekütközések következtében. A szocialista képviselőcsoport ezzel a törvényjavaslattal az egészségügy megcsontosodott feudális rendszerének demokratizálódását célozza meg, ugyanakkor szem előtt tartja az ápolás és a gondozás évszázados hagyományait is.
A régi rendszer keretei között az egészségügy nem tud megfelelő módon reagálni a szakmai és civil oldalról egyaránt folyamatosan érkező új kihívásokra. Ezért tekinthető a szakdolgozói kamara létrehozása mérföldkőnek az egészségügyi rendszer demokratizálódási folyamatában. A történelem kínálja nekünk azokat a példákat, amelyek megmutatják, hogy a szakdolgozók olyan hagyományos szabad foglalkozást gyakorolnak, melyek önkormányzata a szakmai kamarák. A középkorban a bábaság önálló foglalkozás volt, mely a szülésznőség szakmai elődjének tekinthető. Hazánkban Kossuth Zsuzsa volt az, aki a magyar szabadságharc idején önállóan megszervezte a sebesültek ápolását, ellátását és gondozását.
A képviseleti demokráciában nem egységes a felfogás azzal kapcsolatban, hogy mekkora mértékben és milyen szinten valósuljanak meg a demokrácia részvételi formái. A részvételi demokrácia jelen esetben azt jelenti, hogy az egészségügyben dolgozók közvetlen módon vehetnek részt a szakmájukat érintő lényeges kérdések, problémák vizsgálatában, a kielégítő megoldások megtalálásában. Kamarai szervezetben egyenlő feltételekkel vehetnek részt azon keretek kialakításában, melyek munkájukat és ezáltal életük jelentős részét meghatározzák.
Az ápolónők azért küzdenek, hogy önállóvá váljanak az egészségügyben. Olyan cél ez, melynek során az orvosi szakmáról le kell válniuk, és önálló azonosságtudatot kell kialakítani, mert az ápolás egy önálló szakma. Ez a szeparációs küzdelem azért is erősebb, mert az orvosi kamara nagyobb részét férfiak alkotják, miközben az ápolók döntő többsége ápolónő.
Az ápolók csoportjának saját normáit és értékeit úgy kell meghatározni, hogy a társadalom a betegek érdekeit szolgálja. Azok az orvosok és ápolók, akik kollégaként viszonyulnak egymáshoz, már megtették az első lépéseket egymás kölcsönös megbecsülése és értékelése felé. Ezért nem értünk egyet a Fidesz azon törekvésével, hogy a szakdolgozókat az orvosi kamara alá integrálja, elvéve tőlük az önálló szervezet létrehozásának lehetőségeit.
Az egészségügyben dolgozók egy team tagjai, a gyógyítás a szakdolgozók közös felelőssége. Ezzel a törvénymódosítással mi ezt szeretnénk elősegíteni.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem