ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben sokszor hallhattuk, hogy az Inter-Európa Bank pénzmosási ügyében az MSZP és a kormány vezetői érintetlenek és ártatlanok.
Ha ezt az állítást készséggel elfogadjuk, akkor minden bizonnyal csak a véletlen műve lehet, hogy a mosásra szánt 6 milliárd forint abból a Kereskedelmi és Hitelbankból indul, ahol ebben az időszakban a jelenlegi kormány pénzügyminisztere is vezérigazgató-helyettes. Végképp véletlen, hogy abban az Inter-Európa Bankban landol, ahol a jelenlegi miniszterelnök, Medgyessy Péter bankelnök volt. Abszolút véletlen, hogy az ügyben kulcsszerepet játszó K&H brókercég pont a kormányváltást követően jut 13 milliárd forint értékű közpénzhez, vagyonkezelési megbízás céljából. Bizonyára abszolút véletlen, hogy ez a pénzösszeg - amely valóban hatalmas nagyságrendet jelent - és pénzmaradvány valahogy elkerüli 2002 végén a Pénzügyminisztérium figyelmét; a Pénzügyminisztérium nem teszi rá a kezét, engedi, hogy azt a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Részvénytársaság tetszése szerint használja fel.
2002. december 10-én születik meg a finanszírozási megállapodás az NA Rt. és az Állami Autópálya Kezelő között. 2002. december 11-én indul útnak ez a bizonyos pénzösszeg a K&H brókercége felé; és mit ad isten, 2002. december 27-én, a két ünnep között a kormány hoz egy olyan döntést, egy rendeletet alkot, amely szabadon átutalhatóvá teszi a brókercégeknél számlákon lévő pénzeket. Január elején a K&H brókercégénél a pénz, minden eddiginél nagyobb nagyságrendben, útnak is indul. Amikor júniusban a botrány kirobban, akkor a szóban forgó finanszírozási megállapodásról a kormányszóvivő azt mondja, hogy az teljesen szabályos, abban nincsen semmi szabálytalan. Ezek után bizonyára csak a véletlen műve lehet, hogy időközben a szóban forgó vezérigazgató, Bitvai Miklós immár előzetes letartóztatásban van.
Ma már azt is tudjuk, hogy ennek a megállapodásnak az eredményeként az államot 4 milliárd forint kár érte, de ezért a Gazdasági Minisztériumban és a kormányban senki semmilyen politikai felelősséget nem visel. (Kuncze Gábor és Dr. Áder János folyamatosan egymással beszélnek.) A véletlenek sorába tartozik bizonyára az is - majd lassabban mondom, hogy Kuncze Gábor képviselőtársamnak többször legyen alkalma közbeszólni (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.) -, hogy a Britton cég és persze Kulcsár Attila bróker jó kapcsolatot ápol két mai MSZP-s polgármesterrel, és mit ad isten: mindkét önkormányzat 100 milliós, illetve milliárdos nagyságrendben ad megbízást a K&H brókercégének. Véletlen az is - ezek után már csak egy apró véletlen -, hogy a belügyminiszter férje a Britton cég helyiségeiben tart fenn egy ideig ügyvédi irodát. Tisztelt Képviselőtársaim! Csupa-csupa véletlen, akárcsak egy Rejtő-regényben. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Azt kevesen tudják, de akik az ügyet nyomon követték, a sajtóhírekből ismerik, hogy a pénzmosási ügyben az egyik kapocs a K&H és az Inter-Európa Bank között egy Balmoral nevű off-shore cég. Emlékszem rá, hogy MSZP-s képviselőtársaim a választási kampányban nagyon gyakran beszéltek kézzelfogható, új politikai morálról, baloldali politikusok lévén: új balmorálról. (Derültség az ellenzék soraiban.) Aki a Rejtő Jenő-regényekben kicsit tájékozott, tudja jól, hogy Rejtő Jenő Elveszett cirkáló című regényében a Balmoral az a cirkáló, amit Piszkos Fred és barátai ellopnak (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiban.), és aztán, a véletlenek egybeesésének eredményeként, az angol admiralitás jegyzékeiben utána az szerepel erről a cirkálóról, hogy örökre elveszett. (Derültség az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Nos, én úgy érzem, tisztelt képviselőtársaim, hogy az elmúlt hónapokban (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Jó vagy!), csupán a véletlenek egybeesésének eredményeként, egyre többen érzik úgy, hogy az MSZP-nek ez a választási ígérete a kézzelfogható új politikai morálról szép ígéret volt, de úgy tűnik, hogy elveszett. (Derültség és nagy taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem