DR. LAMPERTH MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Én is a biztonságról szeretnék beszélni mai napirend előtti hozzászólásomban, a közlekedés biztonságáról. Bizonyára emlékeznek képviselőtársaim is arra a szörnyű hétvégére, amikor 19-en haltak meg az úton közlekedési baleset miatt. 2003 májusában érezhetően emelkedett a közúti balesetek száma. Ezért 2003. június 16-án közlekedésbiztonsági kampányt rendeltem el az országos rendőrfőkapitánynál, amelyet 2003. június 20-án meg is kezdtek a rendőrök a közutakon.
A közlekedésbiztonsági kampány eddigi tapasztalatai egyértelműen a fokozott közúti ellenőrzés sikerét bizonyítják. Az átfogó hatáselemzés szeptember végére készül el, de a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően jelentős javulás tapasztalható a baleseti statisztikákban. Az előző év nyári időszakához képest jelentősen csökkent a halálos és a súlyos közúti balesetek száma, ugyanakkor sajnálatos tény az, hogy a könnyű sérülést okozó balesetek száma tovább emelkedett az elmúlt időszakban. Ennek érdekében a nyári közlekedésbiztonsági kampányt ősszel is folytatni fogja a rendőrség, elsősorban az iskolák környékén és a közterületeken erősítik meg a rendőri jelenlétet.
Az átfogó közúti ellenőrzésben 1330 rendőr vett részt, jelentős technikai eszköztárat felvonultatva, például 51 alkalommal helikoptereket is bevetett a rendőrség a közúti ellenőrzésben. Az intézkedő rendőrök több mint 73 ezer állampolgárt figyelmeztettek, 150 ezer esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki, amelynek összege meghaladta a 750 millió forintot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A határozott rendőri fellépés hatására a közlekedési fegyelem érezhetően javult az országban. Az eredmények elérése érdekében a rendőrség jelentős energiákat mozgósított. Ezúton is szeretném elismerésemet és köszönetemet kifejezni az ebben a kampányban részt vevő rendőröknek és családtagjaiknak is, ugyanis - önök közül bizonyára kevesen tudják - emiatt a rendőrök jelentős része a nyári szabadságolási időszakban mindösszesen egy hét szabadságot kapott csak a vezetőitől.
Őszinte örömmel tapasztaltam azt, hogy az állampolgárok nagy többsége mindvégig támogatta a fokozott közúti ellenőrzést. Tisztában vagyok azzal, hogy senki nem boldog, amikor sietős útja közben a rendőrök megállítják, és a közlekedési ellenőrzés akadályozza az állampolgárokat abban, hogy a saját tempójukban tovább haladjanak. Azonban ezt a néhány perces kellemetlenséget vagy időkiesést, úgy látom, hogy megértéssel tapasztalták az emberek, hiszen tisztában vannak azzal, ez szükséges ahhoz, hogy a gyorshajtást, az ittas vezetést, ami a legnagyobb veszélyt jelenti, valamint az engedély nélküli közlekedést a hatóság ki tudja szűrni. Az utazók biztonsága érdekében a biztonsági öv használatára is szigorúan figyeltek a rendőrök.
A súlyos személyi sérülésekkel és halállal végződő balesetek jelentős csökkenése után, nekem meggyőződésem, hogy a könnyű sérüléseket okozó balesetek visszaszorítására is törekedni kell. Szeptember 1-jétől az iskolák környékén fokozott a rendőri jelenlét - ezt bizonyára önök is tapasztalhatták. Ez a fokozott gondoskodás a gyermekbalesetek megelőzésére irányul, ugyanakkor - az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve - elriasztja a bűnözőket és távol tartja a drogterjesztőket is, legalábbis ez a feltett szándéka ennek a rendőri jelenlétnek.
A balesetek megelőzésére külön gyermekbaleset-megelőzési kampány indult. Országosan 800 óriásplakát figyelmezteti a vezetőket, hogy becsöngettek, vigyázzanak a gyermekekre. A rádió- és a televízió-csatornákon is felhívják a vezetők figyelmét a fokozottabb, körültekintőbb vezetésre az iskolák környékén.
Gyermekeink biztonságára nemcsak a rendőrök, hanem a polgárőrség is figyel, aktívan segítik az iskolák környéki akciót, az iskolai tanévben járőrözést végeznek az iskolák környékén.
(13.20)
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném a nyilvánosságon keresztül felhívni a figyelmét a civil szervezeteknek, pedagógusoknak, egyéb segítőknek, hogy vegyenek részt ők is a gyermekbaleset-megelőzési kampányban, hiszen ennek a sikere (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és hogy ebben eredményesek legyünk, nem csak a rendőrség feladata. Mindenki hazavárja a szeretteit; kérem, legyenek az utakon óvatosak!
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem