GAÁL GYULA

Teljes szövegű keresés

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! Néhány dologban egyetértünk, van néhány kérdés azonban, amit én másképpen látok. Mindenekelőtt egyetértünk abban, hogy nyilván mindegyik, rendszerváltás óta megválasztott kormánynak fő törekvése volt, hogy általában az autópálya-hálózatot, és ezen belül az M7-es autópályát minél előbb és minél jobb minőségben megépítse.
A Medgyessy-kormány tudatában van a gyorsforgalmi úthálózat építése fontosságának, éppen ezért stratégiai célként fogalmazta meg az autópálya-hálózat kiépítését. Ezen belül az Európa-tervben meghirdetett fejlesztési programoknak megfelelően mindenekelőtt a páneurópai közúti közlekedési folyosók, közismertebb nevén a helsinki folyosók megépítésére koncentrálunk. Ennek pedig egyik igen fontos szakasza az ötödik folyosó még mindig hiányzó M7-es szakasza.
Amire kicsit másképp emlékszünk: ön azt mondja, hogy megtörtént az M7-es autópálya felújítása és a jobb pálya megépítése Zamárdiig. Én nem így emlékszem; én úgy emlékszem, képviselő úr, hogy májusban volt a kormányváltás, és ez fél évvel később fejeződött be. Tehát a kormány folytatta, amit elődje elkezdett, természetesen soha nem keltve azt a látszatot, hogy ez az ő kezdeményezésére történt, de mindenesetre nem felel meg a valóságnak, hogy nem tett semmit. Ez azért fontos, mert abból az egy és negyed évből, amit ön most számon kér, hogy mit csinált a kormány, ez egy jó fél évet elvett, amíg ezt a tényleges munkát befejezték.
Azt mondja ön, hogy a további egyeztetések ügyében is nagy előrehaladások történtek - szó szerint idézem -, az önkormányzatokkal is eredményes megbeszélések folytak. Ez lehetséges, de én nem ismerem ezeknek a megbeszéléseknek azon túlmutató eredményét, hogy mikor lesz a tárgyalás következő fordulója, ugyanis pontosan a tavalyi önkormányzati választásokig ott megválasztott önkormányzatokkal nem sikerült a megállapodás. Az megint csak közel fél évvel később volt, mint a kormányváltás, tehát az előző kormány semmi esetre sem tudott megállapodni az önkormányzatokkal. Éppen ezért nem volt és nem is lehetett kész engedélyezési terv arra az útvonalszakaszra, megint csak ez a kormány végezte el a tárgyalásokat, egyezett meg az önkormányzatokkal, és ez nyitotta meg azt a lehetőséget, hogy ténylegesen elkezdődjenek annak az útszakasznak, autópálya-szakasznak az előkészítési munkái.
Azért mondom, hogy elkezdődjenek az előkészítési munkái, hiszen volt egy másik lényeges különbség az előző kormányzati ciklus autópálya-építései és a jelenlegiek között, nevezetesen az, hogy ez a kormány eltökélt abban, hogy nem előre kiválasztott, ha úgy tetszik, bennfentes szállítókkal építteti az autópályát, hanem közbeszerzési eljárás keretében választja ki egy versenyeztetési eljárásban a leghatékonyabbnak és legolcsóbbnak ígérkező megoldást. Nyilván ennek megint időigénye van. Emlékszik a képviselő úr arra, amikor a miniszter úr egy tárgyalásos, meghívásos versenyt hirdetett először, éppen azért, hogy gyorsítsuk az eseményeket. A kritika miatt ezt kiszélesítette, és ténylegesen közbeszerzési pályázatot hirdetett meg, ennek az időigénye is belejátszik abba, hogy a jelen pillanatban is az előkészítő munkák folynak.
Azt tudom mondani, hogy az építési engedélyezési (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) eljárás során az önkormányzat megadta az engedélyt, és terveink szerint a Zamárdi-Balatonszárszó közötti szakasz legkésőbb 2007-re el fog készülni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem