FARKAS IMRE

Teljes szövegű keresés

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese a hazai könnyűipar, azon belül is a textil-, ruha- és cipőipar. A keleti piacok elvesztése, az import beözönlése és a feketekereskedelem miatt óriási visszaesés következett be: tíz év alatt felére csökkent az iparon belüli részesedés aránya, megszűnt a cégek és munkahelyek kétharmada. A túlélőknek rossz műszaki feltételek között, alacsony bérekkel és jövedelmezőséggel kellene lépést tartani a vetélytársaikkal.
A megoldás érdekében tanulmányok sokasága készült el, a szakma képviselői rendre konkrét javaslatokkal álltak elő. Eddig persze valamennyi kormány segítséget ígért, de legfeljebb néhány feljegyzésre, átiratra, nem sokat érő rendeletre és alkalmanként egyedi beavatkozásra futotta az erőből. Mára a tartalékok teljesen kimerültek, a bérmunka költségei kritikusak, változatlanul gyengélkedik a vámolás, nincs érdemi fogyasztóvédelem, nem segíti az exportot az árfolyam-politika, a milliárdos pályázatokból és támogatásokból alig részesül a ruházati ipar. Mindezek következményeként sorra szűnnek meg a neves, egy-egy település életét meghatározó cégek, illetve dolgozók százait bocsátják el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Minden visszavonulás fájdalmas és sokba kerül, de a legdrágább a rendezetlen visszavonulás. Erre tekintettel kérdezem, szándékában áll-e a kormánynak a ruházati ipar megsegítése. Várhatók-e ezen a téren érdemi, megelőző és összehangolt kormányzati intézkedések?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem