DR. VILÁGOSI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban ismét felmerült az SZDSZ által már e Házban is többször említett bank neve. Az előző kormány tevékenységének egyik emblematikus intézményéről van szó, a Magyar Fejlesztési Bankról.
A minisztérium és a bank jelenlegi vezetése által készített beszámoló megállapítása szerint az MFB a felügyeletét ellátó Stumpf István, az Orbán-kormány miniszterének utasítása következtében a tavalyi évben 137 milliárd forintnyi veszteséget halmozott fel úgy, hogy közben az előző kormány a döntés jogát és az ellenőrzési lehetőséget kivette az Országgyűlés kezéből. A beszámoló megállapításai szerint ugyanis az előző kormány olyan feladatokkal bízta meg az MFB-t, amelyek döntő többsége bankszerű eszközökkel nem, vagy csak korlátozottan volt megvalósítható. Az olyan költségvetési forrásból létrehozott társaságok, mint például a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Kezelő Rt., vagy a Diákhitel Rt., döntően költségvetési típusú feladatokat láttak el, de a bank mérlegében jelentkeztek. Ennek következtében a ráfordítások kikerültek a költségvetési elszámolási körből, így kisebb veszteséget lehetett kimutatni.
Az MFB ezenfelül - kormányzati döntésre - közreműködött olyan társaságok, például a Defend Kft. és a Tetra Rt. működtetésében is, amelyek egyfelől nem voltak illeszthetőek a Fejlesztési Bank tevékenységéhez, hiszen mint köztudomású, őrzés-védéssel, illetve kormányzati kommunikációval foglalkoztak, másfelől jellegüknél fogva kizárólag költségvetési és egyéb állami megrendelések tarthatták őket életben.
Ezek után kérdezném az államtitkár urat: milyen konzekvenciákat von le a tárca, vagyis követi-e felelősségre vonás a fenti szabálytalanságok elkövetőit?
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem