SZALAY GÁBOR

Teljes szövegű keresés

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Képviselőtársaim! Teljesen egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a végső kisfogyasztót végül is nem az érdekli, hogy mik az elvek, hanem az, hogy a gyakorlatban nála mi jelentkezik. Ez teljesen így van. Én az előbbiekben csak arra próbáltam fölhívni a figyelmet, azt tudjuk, hogy a közvetlen adóalanynak hozzávetőleg, tól-ig határral mennyi áremelkedést, mennyi emelkedést fog jelenteni ez az adó. Ezt tudjuk. Benne is van a törvénytervezetben, ha jól emlékszem az indoklásban, hogy a villamos energiánál körülbelül 0,6 uszkve 1,2 százalékkal emeli az áraikat, a gáznál pedig 4,6 uszkve 6 százalékkal. Kiknek? A közüzemi szolgáltatóknak, az energiakereskedőknek, a termelőknek. Ezt tudjuk, mondjuk úgy, biztosan.
Azt nem tudjuk, hogy a gyakorlatban ebből mennyit fognak, különféle úton-módon, technikákkal mennyit tudnak áthárítani a végső kisfogyasztókra. És nem azért mondjuk, hogy különbség van az elv és a gyakorlat között, mert el akarjuk mosni a lényeget. Nem! Hanem jelen pillanatban tényleg az számítható ki, hogy a közvetlen adóalanynak ez mennyi emelkedést jelent, és a végső kisfogyasztó, aki hatósági áron kapja a gázt és a villamos energiát, nem ezt fogja tapasztalni, hanem a közvetett hatását. Azt elismerem például, amit Kósa képviselő úr mondott, és lesznek más technikák is. Csak ez ma még nem megmondható. Egyszerűen erre próbáltam a figyelmet fölhívni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem