ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm, elnök úr. Pontosan Orosz Sándor szavaival élve, egyrészt nemcsak az Európai Unió, hanem az Európa Tanács is nagyon keményen foglalkozik ezzel a kérdéssel, hogy hogyan tudja rákényszeríteni a két nagyot, és én is azon vagyok, hogy ez a kényszerhatás minél gyorsabban létrejöjjön, mert az nem működik, hogy Magyarország kínok között is tudja teljesíteni, más pedig a gazdasági potenciáljánál fogva kihasználja tulajdonképpen a légköri viszonyok szennyezését. Ebben maximálisan egyetértünk.
Ami egészen biztos, hogy a fosszilis kibocsátások, tüzelőanyagok kibocsátása esetében az Unió derogációt nem fog adni. Jelen pillanatban az Európai Unió mértékmegállapítása 4,5 százalékkal erősebb, mint a kiotói szerződésben rögzített kibocsátási mennyiség, ezt kívánja az Unió jelen pillanatban 8 százalékra felemelni, tehát még szigorít ezen belül. Egy dolgot lehetséges Magyarországnak ebből a szempontból eldöntenie kormányzati szinten, hogy a '86-os értékhez képest kívánjuk-e érvényesíttetni, vagy pedig a 2001-eshez, mert ez nem mindegy. Pontosan ebből adódóan, képviselőtársam, én visszaemlékezem arra, amikor '99-ben én szorgalmaztam, hogy Magyarország minél gyorsabban ratifikálja a kiotói egyezményt. Aki a környezetvédelmi bizottságban ott volt, nagyon jól tudja, hogy ezt én vetettem fel annak idején.
A másik dolog: annak idején, 1997-ben a Horn-kormány már elkészítette a környezetterhelési díj kérdését. Az ökoadó tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom az Unión belül is. Hogy szólt az? 40, 30, 30: 40 az önkormányzatoknál, ott, ahol tényleg az effektív szennyezés keletkezik, 30 a gazdasági társaságoknál, és 30 a kormánynál. Az Orbán-kormány idején ez úgy változott, hogy 50, 30 és 20. Önök voltak a legjobban felháborodva, hogy miért nem kap még többet az önkormányzat. Tessék nekem megmondani, hogy ebbe a költségvetésbe mennyi megy vissza azokra a területekre ebből a 22 milliárdos bevételből a két adónemmel kapcsolatosan, ahol tényleg, valóban a szennyezés keletkezik, ott, ahol szenvednek az emberek tőle, és ez az elsődleges szempont. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem