DR. HARGITAI JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Azt gondolom, hogy a minket néző és hallgató televíziónézőknek vagy rádióhallgatóknak azt kell tudniuk, hogy ez őket érinteni fogja. Ha a képviselőtársaim a túloldalon azt mondanák, hogy ennek az adónak nem alanya közvetlenül a lakosság, akkor nem vitatkoznánk. Nincs jelentősége annak, hogy közvetlenül vagy egy áttételen keresztül teszünk nagyobb terheket a lakosságra. Nyilvánvalóan a szolgáltató cégek ezeket a költségeket érvényesíteni fogják, és ezeket a költségeket mi fogjuk megfizetni; más helyettünk ezt nem tudja megtenni. Tehát csak az a helyes kifejezés, hogy nem tárgya, tehát a végső fogyasztó nem adóalany akkor, amikor ezt a törvényt vizsgáljuk, de mi fogjuk megfizetni.
Egy másik kérdés: az az anyag, amit a Pénzügyminisztérium tájékoztatásul adott számunkra, arról tudósít minket, hogy 2004. január 1-jétől várhatóan az Európai Unió egy új irányelvet léptet életbe ebben a tárgykörben. Miért nincs időnk nekünk megvárni ezt az irányelvet? Az irányelv egy olyan jogszabály, amelyet utána át kell ültetni minden tagállamnak a saját jogába, nem lehet ezt öt perc alatt megtenni. Nyilvánvaló, biztos vagyok benne, hogy az irányelv legalább egy kétéves időszakot biztosít számunkra, hogy mi is átültessük majd a magyar jogba ezeket a jogszabályokat. Lehetőség lenne arra, hogy az adórendszer belső struktúráját átalakítsuk, hogy máshol könnyebb vagy kisebb terhekkel bombázzuk a vállalkozókat, és akkor elméletileg lehetne terepe egy ilyen típusú adó bevezetésének.
Ki kell mondani, hogy önök nem ezt teszik. Önök csak azért, mert többletköltség-bevételre van szükségük, ezért sarcolják a vállalkozókat direkt úton és áttételes úton, mert önök ezeket a kategóriákat szeretik használni. Megfizettetik ezeket a költségeket a végfogyasztóval, a lakossággal. Ezt ilyen egyenesen és nyíltan ki kell mondani, és ilyen szempontból irracionális, amit csinálnak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem