DR. VERES JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úrnak matematikailag igaza lehet abban, ha kiszámolja, hogy a lakáshitel-törlesztés kedvezményének öt éven keresztül történő érvényesítése és húsz éven át történő érvényesítése között jelentős lehet a különbség, elérheti akár az 1-2 millió forint különbséget is.
Nem volt azonban az előző kormány idején semmifajta hosszú távú kötelezettségvállalás, amelyre a képviselő úr az imént hivatkozott: nem volt rögzítve az adótörvényekben egyetlenegy többletév sem, csak az adott év adótörvényében volt rögzítve adókedvezmény. Ez azt jelenti, hogy amikor öt év szerepel a mostani javaslatban, akkor ez nagyobb garanciát jelent, semmint az évente történő visszatérés az adótörvények módosításánál.
A képviselő úr számításában van egy hallgatólagos előfeltevés is, amely arra vonatkozik, hogy fenntartható-e egy olyan lakástámogatási rendszer, amely egyszerre biztosítja a hiteltörlesztés kamattámogatását és a jelenlegi jelentős adókedvezményt. Számításaink szerint egy ilyen támogatási rendszer nem tartható fenn hosszú távon. Nem véletlen talán, hogy az előző kormány a működése utolsó szakaszában tette csak lehetővé a használt lakásokhoz felvett hitelek esetén a kedvezmények elszámolását. Nyilvánvalóan ők is tudatában voltak annak, hogy ez egy elég nehezen fenntartható rendszert eredményez.
Megjegyzem, hogy az ön példájában szereplő, 20 vagy 30 ezer forintos törlesztőrészletet fizető házaspár jelenleg sem tud havi 20, azaz évi 240 ezer forint adókedvezményt érvényesíteni. A példa szerinti esetben a hónapokra leosztott kedvezmény összege 8-12 ezer forint közti lehet. Megjegyzem továbbá azt is, hogy a 2002. évben az átlagos hitelt felvevő évi 94 400 forint adókedvezményt érvényesített Magyarországon - ez hónapokra vetítve nem egészen 8 ezer forintot jelent. Tehát az új, megváltozott feltételrendszer ennek a körnek semmilyen mértékben nem jelent kedvezménymegvonást, ők is igénybe vehetik.
Megemlítem azt is, képviselő úr, bár lehet, hogy az adókedvezmény időbeli korlátozása érzékenyen érinti a lakáshitelt törlesztőket, önmagában mégsem eredményezheti az interpelláció címében említett fizetőképesség veszélyeztetését, ugyanis ettől függetlenül a hitelfelvevők minden további nélkül törleszthetik a kötelezettségeiket.
(15.10)
Az sem kétséges, hogy a benyújtott javaslatot is másként olvassuk. Az áll a javaslatban, hogy az ön által említett 8 milliós hitelösszeg mint korlát nem általában érvényesül, hanem új lakás vásárlása esetén az értékhatár 15 millió forintot jelent.
Az sem közömbös körülmény, hogy 2002-ben nyolc vezető banknál használt lakás vásárlására átlagosan 3,9 millió forintot vettek föl a hitelfelvevők, azaz a használt lakások esetében a 8 millió forintos korlát igen-igen ritkán szabhat gátat a magánszemélyek lakásvásárlásának, hiszen ennek az értéknek a felét sem vették fel átlagosan hitelben a hitel-igénybevevők.
A jelenleg folyósított hitelek 67 százaléka egyáltalán nem érintett abban a változtatási körben, amely a parlament elé van terjesztve, hiszen olyan jövedelem- és hitelösszegekről van szó, amelyek alapján igénybe fogják tudni venni az eddig alkalmazott kedvezményeket.
Összességében a benyújtott törvényjavaslatban szereplő módosításokat ezért nem tartom igazságtalannak. E módosítások révén egy hosszú távon fenntartható lakástámogatási rendszer megvalósítása következhet be, és ez hozzájárulhat egy olyan rendszerhez, amely nem tartalmaz halmozott támogatási elemeket, amely támogatásokat egyébként valamennyiünk zsebéből, valamennyiünk közösen befizetett adóforintjaiból kellett korábban finanszírozni, és amely az otthonteremtés legnehezebb első éveiben továbbra is számottevő segítséget nyújt.
Kérem válaszom elfogadását, köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem