BÉKI GABRIELLA

Teljes szövegű keresés

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az informatika fejlődése megváltoztatta, megváltoztatja folyamatosan az életünket. Az életnek számos területe van, ahol hozzászoktunk, hogy használjuk ezeket a korszerű eszközöket, mindenekelőtt az információ áramlásának gyorsaságára gondolok, amikor rászoktunk, rászokunk egyre többen az internet használatára, vagy amikor terjedőben van a banki szolgáltatások igénybevételének ez az elektronikus lehetősége.
Az információs társadalom fejlődéséhez hozzátartozik a fejlett világban az elektronikus kereskedelem is, amire utalt ennek a törvénytervezetnek a kapcsán miniszter úr, Magyarországon még viszonylag korlátozott lehetőségek között működik. A fejlettebb országokban lényegesen nagyobb már a tere, ezért érezte szükségét a tárca annak, hogy az elektronikus kereskedelemnek a törvényi szabályozására sor kerüljön.
Említette miniszter úr az expozéjában, hogy az elektronikus kereskedelmet a fogyasztók részéről némi bizonytalanság és bizalmatlanság lengi körül. A bizonytalanság elsősorban az adatvédelmi szempontokkal kapcsolatos, hiszen a fogyasztók fontosnak tartják, tudni szeretnék, hogy azok a személyes adatok, amelyeket ilyenkor bekapcsolnak az információs rendszerbe, nem kerülnek-e illetéktelenül felhasználásra. Éppen ezért a szabad demokraták úgy gondolják, hogy ennek a törvényi szabályozásnak megvan a maga indokoltsága és időszerűsége, ezért mi ezt a törvényt általános vitára alkalmasnak találjuk, és elfogadásra javasoljuk.
A másik szempont, a bizalmatlanság, amit szóba hoztam, elsősorban a fogyasztók részéről az újdonsággal kapcsolatos idegenkedést és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szempontokat hozza előtérbe. Hiszen amikor bemegyünk egy boltba, és jól megfogjuk azt a terméket, amit vásárolunk, akkor talán nagyobb biztonsággal tudjuk megállapítani róla, hogy mit is vásárolunk, mint amikor elektronikus úton akarjuk ugyanezt megtenni. Éppen ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztóvédelmi hatóságnak a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos jogosultságait, azt, hogy eljárhassanak olyan ügyekben, olyan esetekben, amikor kifogások merülnek fel a szolgáltatással kapcsolatban, ez a törvény szabályozza.
Fontosnak és jónak tartjuk a törvényben azt, hogy az önszabályozó tevékenység lehetőségére is kitér, hogy ezek a piaci szereplők, akik ilyen módon kerülnek kapcsolatba egymással, érdekeltek az önszabályozás mechanizmusának a kialakításában, és hogy erre a törvény bizonyos keretek között lehetőséget teremt.
Szeretném még megemlíteni, ez a törvény gondol arra is, hogy ki kellene szűrni a burkolt reklámokat az elektronikus kereskedelem lehetőségéből; az új szabályozás szerint ezek küldői nem hivatkozhatnak majd arra, hogy üzeneteik magánjellegűek, ezért a törvény elfogadása után már csak a fogadók hozzájárulása esetén küldhetik el reklámüzeneteiket.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat elfogadásával valószínűleg ösztönzést kap az elektronikus kereskedelem fejlődése, a már említett garanciákkal együtt megteremtődnek annak a lehetőségei, hogy hosszabb távon mind a szolgáltatói, mind a fogyasztói szektor kiaknázhassa ennek az új kereskedelmi formának az előnyeit, amelyek kétségkívül megvannak.
(20.50)
Azt gondolom, hogy a fogyasztók számára nagyobb választási lehetőség nyílik ennek a törvényi szabályozásnak az elfogadásával.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem