DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Ha szabad, elkezdem, mert ketyeg az órám. Szóval, tisztelt Ház, az, hogy az előbb fölszólaló frakcióvezető-helyettes úr nem ismeri ezeket a szabályokat, amelyek az ISPA és a kifizetések kérdésében vannak, az nem baj (Közbeszólás az MSZP soraiból: Más sem ismeri.), az államtitkár úr, úgy gondolom, igen. Nagyjában-egészében az ő válaszából ez ki is derült. Miről van szó? És miért mondom, hogy ez virtuális pénz, és miért mondom azt, hogy itt nem arról van szó, hogy valahova összerakták a pénzt, és majd milyen jó lehet ezt elosztani? Szó sincs róla!
Azt mindannyian tudjuk: ahhoz, hogy ezt a pénzt ki lehessen fizetni, a következőképpen történik egy ISPA-programnál is. Meg kell tervezni, el kell Brüsszelben fogadtatni, szerződni kell, tendert kell kiírni, és attól számítottan két év múlva körülbelül majd megérkeznek az első forintok, amelyek itt leketyegnek. Miről beszélgetünk akkor, kedves Göndör képviselőtársam? Tájékozódni kell, meg kell nézni, hogy miről is beszélgetünk. Arról beszélünk, tisztelt képviselőtársam, hogy itt bekerült a talonba, bekerült az FVM részéről is egy nagy kalap pénz, amely 2004-ben biztos, hogy nem lesz kifizetve. Annál is inkább, mert hiszen az FVM kész sincs azzal a fogadásra alkalmas háttérintézménnyel, amire szüksége lenne. (Zaj. - Göndör István: El tetszett mulasztani a megcsinálást. - Az elnök csenget.) Hol van, ez kérem?! Majd 2005-ben esetleg. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Másfél éve ti kormányoztok!)
Nos, tehát én azt gondolom, kedves képviselőtársaim, hogy beszéljünk egyenesen. A költségvetésnek - és ezt az ÁSZ maga is észleli - arról kellene szólni, hogy az úgy legyen áttekinthető és világos, hogy azt a parlament ellenőrizhesse. De az, amiről most itt beszélgetünk, az ellenőrizhetetlen pénzek tárcáktól történő elvonása utáni eldugásáról szól. Arról szól, tisztelt képviselőtársaim, hogy hogyan lehet úgy pénzeket kumulálni, hogy azokat holtbiztosan 2004-ben nem kell felhasználni. Ha egyszer minden jóslat szerint a következő esztendőben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a Környezetvédelmi Minisztériumnál 3 milliárd forintnál több nem jöhet be, akkor miről beszélünk a 23,9 milliárd forintnál? A tartalékokról. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem