DR. NÉMETH IMRE

Teljes szövegű keresés

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön sajnos ismét tévedésben van, mint ahogy a miniszterek fizetését illetően, úgy abban a kérdésben is, amelyet a napirend előtti felszólalásában taglalt.
Szeretném felidézni, hogy az idei év elején önök azzal riogatták a gazdákat, hogy a Medgyessy-kormány például a gépvásárlási támogatást pályázatos alapra helyezte, és ezért a gazdálkodók nem fognak hozzájutni a támogatáshoz. Nos, képviselő úr, a helyzet az, hogy alig két és fél hónap alatt leigényelték pályázattal a gazdálkodók ezt a 26 milliárdos támogatási keretet, amely jóval nagyobb volt, mint az önök által 2002-re tervezett. A kifizetés a mai napig már túllépte a 26 milliárd forintot. Igazából a biztonsági rátartásunk okán még pótlólagos forrásokat is kell biztosítani. Tehát e tekintetben is a képviselő úr tévedésben van.
A gazdálkodók hozzá fognak jutni ahhoz a közvetlen kifizetéshez, amelyről ön beszélt, képviselő úr. Ugyanis a 2004. évi tevékenységük után jár nekik ez a támogatás. Azt önnek is tudni kell, hogy a közvetlen támogatások 25 százaléka az európai uniós kasszából származik, és az Európai Unió egy utófinanszírozású rendszert működtet. Így az Európai Unió először a 2005-ös költségvetésben tervezi be ezt az összeget, amelyet a csatlakozó országoknak kifizet. A támogatások bonyolításáról, a kifizetés idejéről nekünk sincs szabad választásunk. A képviselő úr is ismeri, hisz integrációs bizottságban is tisztséget visel, hogy közös agrárpolitika létezik az Európai Unióban, és ez a közös agrárpolitika az Unió minden egyes tagjára, így a csatlakozó tagokra is érvényes. A közvetlen kifizetések utófinanszírozási rendszere tehát azt jelenti, hogy a tagállamok bizonyos előfinanszírozásokat alkalmazhatnak, és azon határidő után, amely a jelenlegi SAPS-ben, tehát az egyszerűsített kifizetési rendszerben december 1-je, szintén nemzeti számláról fizethetik ki ezeket a támogatásokat.
Tehát azt tudom önnek mondani, képviselő úr, hogy az előlegfizetési lehetőség tekintetében az önök által az elmúlt napokban is többször felvetett április 30-ai határidő teljesen irreális, hisz április 30-ig még a támogatási kérelmeket sem fogadták be, a legtöbb gazdálkodó még be sem fejezte a vetést, azt sem tudja, hogy milyen területre kérjen támogatást. A támogatási kérelmeket május 15-ig kell a gazdálkodóknak beadni, ezt követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ezeket összesíteni fogja. Július 15-ig ki fogjuk küldeni Brüsszelbe, és az első ellenőrzési forduló után válik lehetővé, hogy a támogatási okiratokat kiadjuk. Tehát az előlegfizetésre, akár a 25 százalékos európai uniós támogatás, akár a 30 százalékos nemzeti támogatás tekintetében leghamarabb szeptember 1-jén vagy szeptember elején kerülhet sor. Az előlegfizetés meg is fog kezdődni, a 25 százalék vonatkozásában a kincstári egységes számláról kerül megelőlegezésre, a 30 százalék tekintetében pedig pénzügyi előlegezésre kerül sor, így tehát a gazdálkodók hozzá fognak jutni olyan ütemben és mértékben a támogatásokhoz, ahogy azt az Európai Unió lehetővé teszi.
Úgyhogy felhívom képviselő úr figyelmét, hogy ne riogassa a gazdálkodókat. Természetesen tudomásul kell venni, hogy itt egy fáziseltolódás fog bekövetkezni a támogatásokban, de a kormány ezt a helyzetet is fogja kezelni. Január 1-jétől egy olyan forgóeszköz-hitellehetőséget fog biztosítani a gazdáknak, amely lehetővé teszi, hogy a tavaszi munkákat meg tudják finanszírozni, és a 2004. éves gazdasági tevékenységük után hozzá fognak jutni kevesebb jogcímen azon támogatáshoz, amely egyébként a jogszabályok szerint nekik jár. Ilyen értelemben úgy gondolom, hogy az intézményrendszer sem lesz akadálya a támogatások kifizetésének.
Természetesen mi is nagyon szeretnénk, ha már meglennének azok a végleges bizottsági rendeletek, amelyek pontosan megmondják, hogy milyen mértékű előleget fizethetünk ki, hisz ez is a közös agrárpolitika keretében szabályozott. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Köszönöm képviselőtársaim figyelmét. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem