DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Igazán örömmel tapasztaltuk, hogy a kormánynak az egyes iparjogvédelmi és szerzői jogi törvények módosítását célzó T/5086. számú törvényjavaslatával az Országgyűlés minden bizonnyal alapvetően egyetért és egyetértett, az általános vita során a felszólaló frakciók üdvözölték a törvényjavaslatot, és azt egyhangúlag támogatásukról biztosították - őszintén remélem, hogy ez majd a szavazásnál is így lesz. A törvényjavaslatot érintő konszenzust jelzi az is, hogy a kijelölt bizottságok is ellenszavazat nélkül nyilvánították általános vitára alkalmasnak azt.
A módosító javaslatokkal kapcsolatban szeretnék néhány szót szólni. A törvényjavaslat előkészítését hosszas szakmai egyeztetés előzte meg, amelynek során a hatályos közösségi jogi és hazai jogi környezet alapján igyekeztünk egy, az érdekeltek számára konszenzust tükröző szöveget előkészíteni, elkészíteni. Amint az önök előtt minden bizonnyal ismeretes, a törvényjavaslat egyik kiemelt célja az uniós csatlakozásunk előtt esedékes jogharmonizációs lépések megtétele. A benyújtott módosító javaslatok részben a jogharmonizációs célú rendelkezésekkel kapcsolatos kétségeket tükrözték, amennyiben a csatlakozásunk után hatályba lépő rendelkezések gyakorlati alkalmazásával összefüggő új elemeket kívántak a módosítandó törvényekbe illeszteni.
A nemzetközi kötelezettségeinkből, illetve a közösségi jogból fakadó, azokkal összhangban álló módosításokat támogattuk, azonban egyes javaslatok olyan módosításokra irányultak, amelyek álláspontunk szerint nem felelnek meg e kritériumnak, ez utóbbi módosítások elfogadását tehát nem támogatjuk.
A szellemi alkotások területén az európai megállapodásban vállalt kötelezettségeink maradéktalan teljesítése fontos lépés az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatban. A szerzői jog területén a törvényjavaslat által átalakított szabad felhasználási rendszer és a közös jogkezelés reformja nemcsak a magyar szabályozásnak az európai irányelvekkel való összhangját teremti meg, de hozzájárul a nemzetközi egyezményeknek való teljes megfeleléshez is. Az újonnan bevezetett felszólalási rendszer és a védjegyek nemzetközi lajstromozásával kapcsolatos rendelkezések bevezetése a védjegytörvénynek az európai közösségi védjegyrendszerbe, illetve a nemzetközi lajstromozási rendszerbe való beilleszkedéséhez szükséges módosításokat tartalmazza, hasonlóan a földrajzi árujelzők tekintetében szükséges módosításokhoz.
A formatervezési mintákról szóló törvény módosítását egyfelől a közösségi formatervezési mintaoltalmi rendszerbe történő beilleszkedés, másfelől az ipari minták nemzetközi letétbe helyezéséről szóló hágai megállapodás új, genfi szövegének megerősítése kapcsán felmerülő további jogalkotási feladatok elvégzése kívánja meg.
Tisztelt Országgyűlés! Én nagyon remélem, hogy a lefolytatott vita alapján sikerült megnyugtatóan igazolnom, hogy a törvényjavaslat teljessé teszi a szellemi alkotások területén a közösségi jogrendhez történő igazodást. Én nagyon remélem, hogy szavazáskor mindannyian majd az igen gombot fogják megnyomni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem