CSIZMÁR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

CSIZMÁR GÁBOR
CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Július hóban értesült a munkaügyi központ szentgotthárdi kirendeltsége arról, hogy problémák merültek fel a gyár további működtetésével kapcsolatban, mármint a GFP Mezőgépgyár Kft. működésével kapcsolatosan.
Az információk az akkori ügyvezetőtől származtak, hivatalosan sem a cég helyzetéről, sem a várható elbocsátásról tájékoztatást nem kaptunk. A termelés augusztus elején leállt, és a dolgozók szabadságának ideje alatt megkezdték a gépek és berendezések leszerelését és elszállítását – információink szerint – Lettországba.
A kft. dolgozói - 157 fő - csak szeptember első napjaiban értesültek a német tulajdonostól arról, hogy az üzemet bezárják. A kft. vezetése a várható csoportos létszámleépítésre tekintettel a munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezései ellenére sem kezdeményezett konzultációt a munkavállalókkal, nem jelentett be létszámleépítést a munkaügyi központnál.
Szeptember végén az adminisztratív dolgozók munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntették. A GFP Kft. ellen négy cég kezdeményezett bíróságnál felszámolási eljárást; a felszámoló kijelölése folyamatban van. A kérdésére válaszolva szeretném mondani, hogy a szentgotthárdi GFP Mezőgépgyár Kft. dolgozói számíthatnak a Bérgarancia Alap támogatására – a támogatás kamatmentes. Az eljárás az, hogy a felszámolónak vagy meghatalmazottjának kell a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet székhelye szerinti munkaügyi központhoz benyújtania az igényt.
Az első kérdésére válaszul szeretném jelezni, hogy az újsághírek pillanatában én kezdeményeztem a munkaügyi ellenőrzést az Országos Munkaügyi és Munkavédelmi Főfelügyelőségnél. Az ellenőrzés megkezdődött, és természetesen a német tulajdonosnak is kötelessége a magyar jogszabályokat megtartani. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem