MÁDI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

MÁDI LÁSZLÓ
MÁDI LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy igen jelentős fordulat, amelynek ma a vitája zajlik a parlagfűirtás tekintetében, mégpedig az, hogy a parlament egy olyan országgyűlési határozati javaslattal kötelezi a kormányt, amely megpróbálja átfogóan rendezni a parlagfű okozta károk problémáját annak megelőzésére koncentrálva. Elöljáróban le kell szögezni, hogy maga a kezdeményezés és mindenki, aki ebben tett - civil szervezetek hosszú-hosszú évek munkája folytán, és parlamenti képviselők is -, dicséretet érdemel azért, hogy ez az országgyűlési határozati javaslat itt fekszik a Ház előtt.
Ugyanakkor a határozati javaslat szerintem néhány dologban korrigálásra szorul, hiszen ha van olyan ügy, ami összkormányzati felelősséget igényel, akkor ez igen. Röviden, vázlatosan felírtam azt a néhány minisztériumot, amelyet közvetlenül érintenek a parlagfű okozta károk, illetve a parlagfű-mentesítés problémája: ide sorolható az FVM, hiszen a külterületi földek tekintetében az FVM felelőssége mindenképp megáll; a Környezetvédelmi Minisztérium, hiszen jelentős mértékben környezeti kárról van szó; a Belügyminisztérium mint a belterületi földek vonatkozásában illetékes; a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium mint az autópályák és vasútvonalak mentén lévő, sajnos nagymértékben szennyezett területek tulajdonosi jogosítványával rendelkező minisztérium; az Egészségügyi Minisztérium mint a károkozás fogyasztói oldalról történő finanszírozója, hiszen több milliárd forint az az évenként kiadott összeg, amit az emberek gyógyszerre költenek, és ebben az Egészségügyi Minisztérium támogatása is milliárdos nagyságrendű; de mivel határokon átnyúló probléma, ezért a Külügyminisztérium illetékességét is lehetne sorolni; és, mondjuk, a Miniszterelnöki Hivatalét is, amely az összes állami tulajdonú föld, az ÁPV Rt.-hez és a KVI-hez tartozó területek gyommentesítéséért felelős. Tehát, ha van olyan ügy, amely összkormányzati, akkor ez az, és akkor lesz ebben hatékony és ütőképes cselekedet, ha a kormányzat egésze felelősséget érez, és koordináltan fellép a parlagfű okozta károk megelőzése tekintetében.
Ez csak úgy képzelhető el, ha a Miniszterelnöki Hivatal koordinálja ezt a dolgot. Ágazati részérdekek mentén ez a probléma sajnos nem megoldható és nem kezelhető megfelelően. Tehát én magam egy olyan módosító indítványt is előterjesztek - ahogy a bizottsági vitában is bejelentettem -, amely a Miniszterelnöki Hivatalhoz delegálná, és egy kormánybiztos kinevezését tartaná indokoltnak meghatározott határidőn belül. Ugyanis, ha nincsen határidő, akkor - mint korábbi államtitkár is nagyon jól tudom - a problémák kezelése elhúzódik, és időben és megfelelő módon nem fog megtörténni. Tehát a Miniszterelnöki Hivatalon belül felelős álljon fel a lehető leggyorsabb idő alatt, és dolgozza ki a jövő évre nézve a parlagfű-prevenciónak az összes tárcára kiterjedő, megfelelő, összehangolt lépéssorozatát, ennek a pénzügyi forrásait és az operatív irányítását.
Csak így, ezen a módon lehet hatékonyan fellépni a parlagfűvel kapcsolatosan, ugyanakkor nem spórolható meg az a felvilágosító kampány, ami eddig is, de nem megfelelő intenzitással és minőségben zajlott. Tehát az embereket a mainál sokkal jobban kell tájékoztatni arról, hogy a parlagfű pontosan hogy néz ki, hol terjed, milyen módon lehet irtani. Egyébként a kaszálás a leginkább környezetbarát intézkedés, és egyetértek Borkó Károllyal, aki az erdőtelepítések fontosságát említette, hiszen egy ápolt területen a parlagfű előfordulási lehetőségei sokkal korlátozottabbak, és a rossz termőhelyeken, a parlagterületeken van a legnagyobb esélye a parlagfű elterjedésének, elharapódzásának.
Tehát azt kérem minden párttól, hogy ugyanúgy, ahogy az előkészítés zajlott, pártsemlegesen, az ország egészének, a szenvedő emberek tömegének a problémáit látva összehangoltan, tényleg a lehető legnagyobb szabályozási eljárást válasszuk, hogy aztán a kormány ebben a lehető legjobb struktúrában, a leghatékonyabb fellépéssel érdemben tudjon javítani eme kialakult helyzeten. Sajnos, még így is több évet kell várni, hogy a parlagfű okozta problémák, óriási egészségügyi károk lényegesen, nagyságrendileg is érezhető módon csökkenjenek. Ehhez kívánok jó vitát, konstruktív viszonyulást és egy tényleg jó országgyűlési határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)
(Németh Zsoltot a jegyzői székben Vincze László váltja fel.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem