DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN
DR. CSICSAY CLAUDIUS IVÁN, az egészségügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt érdeklődő Képviselőtársaim! A “Parlagfűmentes Magyarországért” eseti bizottság munkájáról szóló jelentést, a jelentés elfogadásáról és a szükséges kormányzati intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslatot október 8-án tárgyalta az egészségügyi bizottság.
A bizottsági vitában elismeréssel illették az eseti bizottság működését, magát a jelentést és a határozati javaslatot, különös tekintettel azt, hogy az eseti bizottság és az összes többi bizottság is konszenzussal, egyhangúlag fogadta el mind a jelentést, mind a határozati javaslatot.
Elhangzott, hogy rendkívüli módon rámutat a kérdés jelentőségére az, amit már elnök úr is elmondott, hogy soha ilyen nagyságrendben nem jött össze pénz az 1 százalékos felajánlásokból, ami jelzi a lakosság érdeklődését a kérdés iránt.
Elhangzott a vitában, hogy egyértelműen kitűnik a jelentésből és a határozati javaslatból is, hogy a parlagfű-allergia már népbetegséggé vált, amit nem követtek összehangolt kormányzati intézkedések az elmúlt időszakokban, ezért ez az egész kérdés már nem is humán-egészségügyi kérdésként, hanem népegészségügyi kérdésként vetődik fel. A határozati javaslatok koncentráltabb koordinációt, koordinált költségvetési felhasználást és megfelelő jogszabályi hátteret, sőt költségvetési hátteret is biztosítanak, amennyiben elfogadásra kerülnek, és amennyiben végrehajtásra is kerülnek. Ha ez megvalósul, akkor valójában megvalósulhat az állam, a civil szféra és az önkormányzatok együttműködése.
Nagyon jelentős - hangzott el - az egységes, átfogó, országos intézkedési terv felvetése és szerepeltetése a jelentésben, és ugyancsak jelentős a megyei szint megjelentetése. Átfogóbb egészségnevelési kampányt is meghirdet a jelentés, hogy ne fordulhasson elő - mint például velem is, aki nemcsak azért vagyok érintett, mert az egészségügyi bizottsági tagságom mellett még az eseti bizottságnak is tagja voltam, hanem a parlagfű-allergiám miatt is -, hogy évekkel ezelőtt, amikor még nem volt allergiám, én sem ismertem meg a parlagfüvet, holott természetesen orvosként a betegség paramétereivel tökéletesen tisztában voltam.
Elhangzott az is a bizottsági ülésen, hogy az idegenforgalmon keresztül ez már komoly gazdasági problémaként is jelentkezhet.
Egy aggály is elhangzott, ami nem vált kisebbségi véleménnyé az egészségügyi bizottság ülésén az ellenzék részéről, nevezetesen az, hogy az 1 százalékos felajánlás a társadalom megosztását eredményezheti. Az 1 százalék az egyházaknak felajánlható kontingens terhére megy, és egyre több hívő ember kerül abba a dilemmába, hogy az 1 százalékát az egyház számára vagy erre a nemes célra ajánlja-e fel. A válaszban elhangzott, hogy a határozati javaslat ide vonatkozó lényege az, hogy az szja-ból származó, parlagfű-mentesítésre, a népegészségügyi program feladatainak támogatására felajánlott 1 százalék teljes egészében parlagfű-mentesítésre legyen felhasználva, és ez a már lezárult - hangsúlyozom: a már lezárult - 1 százalékos felajánlásokra vonatkozik. Jelenleg tehát ez az aggály nem probléma, viszont nyilvánvalóan később foglalkozni kell vele, mert senkinek nem szándéka az embereket megoldhatatlan dilemma elé állítani.
Mindezek után természetesen az egészségügyi bizottság is mind a jelentést, mind a határozati javaslatot egyhangúlag tartotta általános vitára alkalmasnak.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem