TATAI-TÓTH ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! A közoktatási törvény módosítása előtt a kötelező óraszámon felüli tanítás túlmunkának minősült. A közoktatási törvény legutóbbi módosítása a pedagógusok védelmében korlátozza a kötelező óraszám feletti tanítás elrendelését. A parlamenti döntés óta törvény van arra, hogy a kötelező óraszám felett a pedagógus túlmunkára csak a nevelő- és oktatómunka zavartalan megszervezése érdekében osztható be. A főszabály az, hogy napi 2, illetve heti 6 óra rendelhető el a pedagógusok számára. Ez a többletmunka a heti munkaidőn belül marad, hiszen a pedagógusok kötelező óraszáma nem emelkedett a Medgyessy-kormány alatt, hanem 2 órával csökkent.
Köztudott, hogy az egyik szakszervezet a napokban megkezdte aláírásgyűjtő akcióját. Az íven az alábbi követelés hitelesítését kéri a pedagógusoktól, szülőktől; idézem: “Az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg a közoktatási törvény módosítását abból a célból, hogy ne lehessen a minden munkavállaló számára, így a pedagógus számára is a munka törvénykönyvében, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározott rendkívüli munkavégzésen kívül a pedagógus számára többlettanítást, többletmunkavégzést a munkáltató által egyoldalúan elrendelni.”
Egy másik szakszervezet körlevelében az aláírásgyűjtő szakszervezettel ellentétben az akcióval kapcsolatban a pedagógusokat többek között arról tájékoztatja, hogy az aláírásgyűjtés - idézem - ”olyan mellékvágány, amely a legfőbb érdekvédelmi feladatokról tereli el a pedagógusok és a közvélemény figyelmét. Az aláírásgyűjtés egy jogalkalmazási részletkérdésről szól, gyakorlatilag az intézményvezetőkkel szembeni bizalmatlanságot is tükröz”.
Kérdezem a miniszter úrtól, az érintettek körében kétségkívül meglévő többféle értelmezés és zavar miatt is:
1. Miért vált szükségessé a rendkívüli munkavégzés új szabályozása?
2. Hogyan szabályozza ezt a kérdést a törvény, illetve kormányrendelet?
3. A pedagógusok az új szabályozással valóban kiszolgáltatottabbak lesznek?
Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem