DR. LÉVAI KATALIN

Teljes szövegű keresés

DR. LÉVAI KATALIN
DR. LÉVAI KATALIN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az esélyegyenlőségről és az egyenlő bánásmódról szóló törvényjavaslat egy olyan törvényjavaslat, amely most előttünk áll, amely, azt hiszem, alapjaiban segít abban, hogy azt a közgondolkodást, amelyet Magyarországon nagyon sokan magukénak éreznek, egy modernizáció irányába, nagyon progresszív irányba vigye el.
Ennek a törvényjavaslatnak az előkészítéséről tudni kell azt, hogy nagyon régi, nagyon régóta megkezdődött. Több olyan civil szervezet és egyáltalán az egész magyar civil társadalom igényeinek és kívánságainak tesz eleget, amelyekre már éppen ideje volt, hogy válaszokat kapjanak a civil élet szereplői. Külön hangsúlyozom azt, hogy a civil szervezetek igényeit, a magyarországi civil szervezetek igényeit és jogos követeléseit elégíti ki ez a javaslat, mert csak másodlagos kérdésnek érzem azt, hogy az Európai Unió követelményeinek is megfelel. Az elsődleges kérdés valóban az, hogy a magyar társadalomban nagyon régóta érlelődik az az igény és az a vágy az emberekben, hogy egy átfogó, antidiszkriminációs joganyag készüljön el, amely az élet nagyon sok területére kiterjedően tiltja a diszkriminációt.
A törvény erényei közé tartozik, hogy olyan területekre vonatkozik, a munka világára, az oktatásra, a szociális szolgáltatásokra, az egészségügyre, az áruk forgalmazására, amely gyakorlatilag átfogja valamennyi területet, és gyakorlatilag minden területen tiltja a diszkriminációt, továbbá pedig meghatároz olyan kategóriákat, amelyek esetében ezt a tilalmat különösképpen tiltja.
Nagyon fontos az egy szellemi modernizáció tekintetében, hogy meghatározza és tisztázza azokat a fogalmakat, amelyekkel olyan nagyon régóta birkózunk. Ilyen fogalom például a közvetett diszkrimináció fogalma. Nagyon jó, hogy a törvény ezt a kérdést pontosan tisztázza. Ugyancsak egy régi civil kívánalom és nagyon nagy hiányosságra utal és hiányosságot mutat be az, hogy eddig nem létezett olyan jogintézmény, amelyet a közérdekű kereset jogintézményének nevezünk. A törvény ezt a jogintézményt is be kívánja vezetni.
(13.30)
Két alapvető pillérre épül, az esélyegyenlőségre és az egyenlő bánásmódra, ami azért lényeges, mert nagyon sokszor viták zajlanak arról, hogy melyik mit jelent. A programszemléletet, a projektszemléletet az esélyegyenlőségi program valósítja meg, az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal pedig ennek a programnak elébe ment már azzal, hogy nemzeti esélyegyenlőségi programjában nagyon sok olyan intézményfejlesztést és programot indított el országosan, amelyet ez a törvény a későbbiekben még részletesebben és pontosabban fog szabályozni. Látni kell tehát, hogy a diszkrimináció tilalma és az esélyegyenlőségi programok teljesítése nemhogy nem áll ellentétben egymással, hanem egymást kiegészítő két alappillérét jelentik egy nagyon fontos új jogszabálynak.
Meghatározza az esélyegyenlőségről és az egyenlő bánásmódról szóló törvény a pozitív diszkrimináció lehetőségeit is. Ez is egy olyan vitatott filozófiai kérdés, amelyről nagyon sok vita folyt eddig. Fontosnak tartom, hogy az előnyben részesítést és a pozitív diszkrimináció lehetőségeit most pontosan körülírja. Ezzel megint csak olyan lehetőséget és olyan jogi eszközt ad a fontos szereplők kezébe, amellyel az esélyegyenlőség előmozdításán tudnak tovább dolgozni.
Egészében véve ennek a törvénynek a jelentősége egyrészt tehát szimbolikus, egyfajta olyan értékvilágot képvisel, amely ennek a kormányzatnak kifejezett és nagyon hangsúlyos értékrendje. Nem lehet alulértékelni azt, hogy ha az emberek fejében megjelenik egy ilyen törvény, és ha ennek a gyakorlati lépései is megtörténnek, akkor nyilvánvalóan elmozdulhat a hagyományos közfelfogás egy olyan közfelfogás felé, amit kívánatosnak tartunk. Másrészt meghatározza és lehetővé teszi azokat a gyakorlati politikákat és gyakorlati lépéseket, amelyek az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség biztosítását szolgálják.
Ennek a törvénynek a társadalmi vitájában kiemelkedően részt vettünk, sok olyan társadalmi szervezettel folytattunk hosszú hónapokon át tartó, szinte napi intenzív vitát, amelynek az eredményeképpen ugyanakkor látjuk azt is, hogy még finomításra szorul ez a törvény, ami, úgy gondolom, a módosító javaslatokkal meg is fog történni.
Lényegesnek tartom hangsúlyozni tehát, hogy egy hosszú társadalmi vita előzte meg ennek a törvénynek a létrejöttét, a mostani szakaszban pedig folyamatosan figyelemmel kísérjük a vitát, és minden módosító javaslatot, minden ötletet nagy érdeklődéssel várunk és köszönjük szépen. Mi nem az előterjesztői vagyunk a törvénynek, de számunkra kiemelten fontos ennek a jelentősége.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem