DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN
DR. WESZELOVSZKY ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Ez év márciusában két alkalommal napirend utáni felszólalásban foglalkoztam az érmindszenti, az Adyhoz méltó emlékhely, egyben turisztikai lehetőségek megteremtését célzó pályázat ügyével. A pályázók a magyar kormányhoz a Széchenyi-terv keretében nyújtották be elgondolásukat az anyagiak biztosítása végett. 2002-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Gazdasági Minisztériummal megállapodást kötött és írt alá arra nézve, hogy a 2002. év egyházi kulturális alap-előirányzataiból ezt a térségfejlesztő programot 320 millió forinttal támogatja a magyar állam.
Ez év januárjában különös és furcsa módon az eredeti koncepcióalkotót és pályázati nyertest, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerületet kihagyva, a Medgyessy Péter barátjaként emlegetett Mudura Sándor által jegyzett romániai Mecénás Alapítványnak juttatták el az elnyert támogatást. Persze, nemcsak a 320 millió forintot térítette el ez a kormánygesztus, hanem lényegében eltulajdonította a mások által kidolgozott, nagy szellemi értéket képviselő koncepciót is. Ez merőben jogszerűtlen eljárás, sőt nem kizárt, hogy kimeríti a nagy összegű szellemi érték eltulajdonításának tényállását is.
Tisztelt Ház! Márciusi felszólalásaimban az egész eljárásról a véleményemet már elmondtam, ezért kérdésem itt és most csupán arra korlátozódik, hogy mit tud a Miniszterelnöki Hivatal ennek az ügynek a mai helyzetéről. Kérdésemnek külön nyomatékot ad az a mai hír is, miszerint a pályázat benyújtói aláírásgyűjtésbe kezdtek az eredeti terv, az érmindszenti Ady-emlékhely megvalósítása érdekében. Ezért kérdésemet kiegészítem azzal a kérdéssel is, hogy kívánja-e a magyar kormány támogatni az érmindszenti emlékhely megvalósítását. Ha igen, akkor hogyan? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem