ARATÓ GERGELY

Teljes szövegű keresés

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az oktatási bizottság megtárgyalta a törvényjavaslatot, és általános vitára alkalmasnak találta.
A bizottsági ülésen szót ejtettünk a törvényjavaslat általános jellemzőiről is. Ezek közül a legnagyobb súlyt a tiszta jogi helyzet megteremtése, a sporttörvény életbelépése óta felmerülő kritikus pontok megoldására tett kísérlet - mint például a fegyelmi ügyek, a sportpályák biztonsága, a sportegyesületek és sportszövetségek rendezetlen helyzete vagy éppen a közvetítési jogok kérdése - kapta. Tehát az ezekre a kérdésekre kínált tiszta jogi megoldás és az egycsatornás finanszírozás került szóba, amelyeket a bizottság többsége támogatott. Természetesen az oktatási és tudományos bizottság - már csak jellegénél fogva is - elsősorban a hatáskörébe tartozó kérdések szempontjából vizsgálta ezt a törvényjavaslatot.
Hadd kezdjem azzal, ami tulajdonképpen nagy bánatunk az egész sporttörvénnyel és sportszabályozással kapcsolatban. Ez pedig az, hogy ez a törvényjavaslat nem szól, de a jelenlegi törvényi szabályozási keretek miatt nem is szólhat az iskolai testnevelés ügyéről. Képviselőtársaim, ez baj! Ez azt jelenti, hogy nincs egy olyan integrált világ, amelyik egységbe foglalná a magyar sport és a magyar iskola ügyét.
Ugyanakkor a bizottság tagjai üdvözölték azokat a lépéseket, amelyek az iskolai és a diáksport fejlesztése érdekében ebben a törvényjavaslatban szerepelnek. Nemcsak azt, hogy a diáksportot és a szabadidősportot a versenysporttal egyenrangúnak ismeri el ez a törvényjavaslat, de az olyan konkrétumokat is, mint a sportiskolai rendszer újjáélesztését és megerősítését, a Magyar Testnevelési Egyetemmel kapcsolatos - ne haragudjanak, képviselőtársaim, mindig ezt mondom, de tudják, hogy mire gondolok -, tehát a magyar testnevelés felsőoktatási képviseletével kapcsolatos nagyon fontos szabályokat, vagy az olyan programokat, amelyeket a minisztérium indított el a Sport XXI program keretében az iskolák bevonásával, vagy a létesítményfejlesztéseket.
Fölmerültek kisebb problémák is. Hadd említsek meg ezek közül is kettőt! Ilyennek tartjuk azt, hogy nem teljesen világos a jelenlegi törvénytervezetben az, hogy milyen lesz pontosan a diáksport átlátható finanszírozása, a jelenlegi rendszert felváltó világos finanszírozási rendszer. Problémaként jelentkezik az is, hogy úgy érezzük, a törvényjavaslat szerint a nemzeti sporttanácsban nem elég hangsúlyos a diáksport képviselete. Azt gondoljuk azonban, hogy ezekre a problémákra a további parlamenti vita során módosító javaslatokkal fogunk megoldást találni.
Megkerülhetetlen kérdése volt ennek a vitának az, ami nem tartozik szorosan a sporttörvényhez, mégis szólnom kell róla. Ez pedig az, hogy a diáksport és a szabadidősport stabil működése elképzelhetetlen stabil önkormányzati sportfinanszírozás nélkül; elképzelhetetlen önálló sportnormatíva és elképzelhetetlen a diáksport-normatíva emelése nélkül.
(14.10)
Tisztelt Képviselőtársaim! Elnézést kérek azért, hogy a sporttörvény keretei közül egy pillanatra kiszóltam, de szeretném, ha a költségvetési törvény vitája és szavazása során is emlékeznénk ezekre a pontokra.
Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A miniszter úr arról beszélt az expozéjában, és ez a mi legnagyobb problémánk tulajdonképpen - mármint nem az, hogy erről beszélt, hanem ezzel van a legnagyobb probléma -, hogy a jövő év a sport által való nevelés éve lesz Európában. Ez nagyszerű, ennek örülünk. De szeretnénk megkérdezni azt, hogy mikor jön el a sport által való nevelés éve Magyarországon. Mikor jönnek el a sport által való nevelés évei a magyar iskolákban? Mikor lesznek a magyar iskolák olyanok, hogy barátsággal fogadják be a magyar sportot? Mikor lesznek a magyar iskolák olyanok, hogy a magyar sport számára kereteket kínálnak, és lehetővé teszik azt, hogy a fiatal magyar sportolók kikerüljenek ezekből az iskolákból, és azt, hogy egészséges, sportoló nemzedékek induljanak el az életben?
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Erre a kérdésre ebben a sporttörvényben nem találunk megoldást. Talán nem is találhatunk, azért, mert nem biztos, hogy szakkérdésekről, nem biztos, hogy minisztériumok közötti összhangról, nem biztos, hogy közös koncepciókról törvényekben kell dönteni. Mi azt reméljük, hogy az átlátható finanszírozási rendszer megteremtése és egy olyan stratégiai csúcsszerv megteremtése a nemzeti sporttanácsban, ahol minden érintett fél, minden minisztérium, minden sportszervezet, az önkormányzatok ott ülnek, esélyt kínál számunkra arra, hogy végbemenjen ez a fajta változás a magyar iskolákban, a magyar oktatási rendszerben.
Azért, mert ez a sporttörvény számunkra ezt a remény kínálja, az oktatási bizottság 11:6 arányban általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem