VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ
VARGÁNÉ KERÉKGYÁRTÓ ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság 12 igen és 10 tartózkodó szavazat mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a munkavállalói résztulajdonosi program módosításáról szóló törvényjavaslatot.
Az MRP-ről szóló törvény 1992-ben született meg, és alapvetően privatizációs jellegű törvény volt. Több mint tíz év telt el azóta; a törvény jelenlegi rendelkezéseinek egy része meghaladottá vált, és nem felel meg az MRP-szervezet működésével kapcsolatos gyakorlati igényeknek. A módosítás célja e rendelkezések korrigálása.
A bizottságban vita alakult ki arról, hogy az MRP-szervezetek működésének elmúlt tíz éve mennyire volt sikeres. Abban egyetértés volt, hogy az elmúlt tíz év nagyon sok ellentmondással volt terhes, és sokszor alakult ki a munkavállalók számára hátrányos helyzet, abban viszont nézeteltérés volt, hogyan kellett volna a múltban a jogalkotónak kezelni a törvény adta kiskapukat. Ezért az ellenzék 10 tartózkodó szavazat mellett nem tartotta általános vitára alkalmasnak a törvényjavaslatot.
Bár ez a törvényjavaslat nem tudja, és nem is akarja kezelni a múlt hibáit, sőt a törvénymódosítás azt szeretné elérni, hogy ez a társasági forma - a munkavállalók érdekeinek többségével találkozva - olyan tulajdonlási formát biztosítson, amelyben a munkavállalói, illetve a társasági tulajdon együttesen alkalmas legyen arra, hogy eredményes vállalatirányítást végezzen, ezért a Szocialista Párt frakciója a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találja, és a tisztelt Háznak elfogadásra javasolja.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem