BERNÁTH ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

BERNÁTH ILDIKÓ
BERNÁTH ILDIKÓ, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási bizottságban, amikor e törvényjavaslat vitájára került sor, tulajdonképpen az a vélemény fogalmazódott meg, amely az eddig lezajlott MRP-programmal kapcsolatban tapasztalt negatívumokra irányította rá a figyelmet. Valóban, annak idején, amikor a törvény elfogadásra került, meglehetősen élénk vita zajlott akkor itt a Házban és az egész országban is, hiszen a korábbi nagyvállalatok ilyetén való privatizációjára került sor.
Valóban az volt a törvény célja annak idején, hogy részvény formában juttassák tulajdonhoz azokat az alkalmazottakat, munkavállalókat, akik akkor az adott vállalatnál dolgoztak. Ezzel szemben olyan negatívumokat tapasztaltak azok is, akik tulajdonosi részvény birtokában valamilyen módon tulajdonlást szereztek egy adott vállalatnál - és ez nemcsak az iparban működő vállalatokra vonatkozott, hanem a közüzemi vállalatokra is -, hogy a munkavállalók, akik hozzájutottak a részvényekhez, így részesei lettek a privatizációnak; hamarosan megjelentek tőkeerős csoportok, amelyek felvásárolták ezeket a részvényeket, mert a jogszabály éppen ezt lehetővé tette, és megengedte. Az történt, hogy a törvény célja volt az, ami nem valósult meg, hiszen így olyan csoportok kezébe kerülhettek ezek a vállalatok, amelyeknek az eredeti célok szerint nem oda kellett volna jutniuk, és bizony volt olyan eset is, amikor a tulajdonosváltást követően munkahelyek tízezrei szűntek meg.
Ezek voltak azok az aggályok, amelyek a törvényjavaslat bizottsági vitájában az ellenzéki képviselők részéről elhangzottak. Azt reméljük, hogy a benyújtott javaslat, valamint a törvényjavaslathoz benyújtani kívánt módosító javaslatok birtokában, illetve azokat megismerve, amennyiben a másik oldal részéről is támogatást kap a módosító indítványainknak legalább egy része, abban az esetben támogatni fogjuk a törvényjavaslat elfogadását.
Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem