TÓTH SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elöljáróban annyit szeretnék mondani, hogy a gazdasági bizottság közel tíz éve, illetve amióta közbeszerzési törvény van, tárgyalja ezt a témakört, és megalapozott tapasztalatokkal rendelkezik. Egy kissé nehezményezzük, hogy nem mi vagyunk most ennek a törvénynek a főbizottsága, ugyanakkor szeretnénk kinyilvánítani azt, hogy a jövőben foglalkozni fogunk a törvény tapasztalataival.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat szabályozása és ennek részletei változatlanok abból a szempontból, hogy a cél a közpénzek hatékony, ésszerű és átlátható elköltése, a korrupció visszaszorítása, a közbizalom erősítése, tehát a tisztességes verseny, az esélyegyenlőség, az átláthatóság, a nyilvánosság, az ellenőrzés fokozása és egy ésszerű mozgástér a hatékonyabb beszerzések érdekében.
A bizottság a hazai vállalkozások szempontjából vizsgálta a törvényjavaslat alkalmasságát, és megállapította, hogy a hazai ajánlattevők helyzete nyilvánvalóan változni fog a csatlakozással, fel kell ugyanis adni a csatlakozástól azokat a kötelező, illetve lehetséges preferenciákat, amelyekkel átmenetileg élhettünk és éltünk is. Ezeket most hatályon kívül helyezi az új javaslat, és a hazai ajánlattevőknek egyrészt a hazai piacon nyilván egy fokozottabb versenyhelyzettel kell számolni; de - mint nyilván tudjuk - eddig is valamennyire nyitott volt ez a piac, ennek ellenére a külföldi székhelyű vállalkozások elenyésző százalékban nyertek közbeszerzési eljárásokat mind az eljárások számarányát, mind pedig értékét tekintve.
Ugyanakkor kedvezőnek tartjuk, hogy a hazai ajánlattevők egy nagyobb közbeszerzési piacon tudnak ezután szerepelni azonos feltételek mellett, az esélyegyenlőség elve alapján. Tehát nem kizárható például, hogy egy távol-keleti, amerikai vagy kanadai piacon is - legalábbis elvek szintjén igaz ez a tétel - vállalkozásaink indulhatnak.
Világosan kell azt is látni, hogy a hazai ajánlattevőket, alvállalkozókat helyzetbe kell hozni. Nagyon fontos a jó pályázatkiírás, nagyon fontos a jó partnerek kiválasztása, nagyon fontos, hogy a Közbeszerzések Tanácsa, mind az érdek-képviseleti szervezetek megfelelően felkészítsék ezt a kört. De ugyanilyen fontos az ajánlatkérők tudatos felkészítése, hiszen a kiírásokon fog múlni, hogy mennyiben van nagyobb esélyük vagy jó esélyük a kis- és középvállalkozásoknak sikerrel indulni, gondoljunk itt a részekre bontás lehetőségére. Az ajánlatkérőn fog múlni, hogy mennyire tudatos magatartást és beszerzést fog igényelni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Természetesen tudatában vagyunk annak, hogy valójában a verseny segíti azt elő, hogy a közpénzek minél hatékonyabban hasznosuljanak, hogy megfelelő minőségű és reális árú beszerzésekre kerüljön sor. Ez verseny nélkül nem biztosítható, de egy torzított versenyben úgyszintén nem biztosítható.
A bizottsági ülésen történt utalás arra, hogy Nyugat-Európában megkerülik a jogharmonizációs követelményeket, és például koncessziós megoldásokkal próbálnak a közbeszerzés alól kibújni: elképzelhetetlen, hogy egy bajor közbeszerzési pályázaton ne bajor vállalkozók nyerjenek. Nyilván a továbbiakban is lesznek ilyen kísérletek, de nekünk arra kell törekedni, hogy a hazai vállalkozóink jó eséllyel tudjanak pályázni ebben a számunkra is kissé bonyolult eljárásnak alávetett rendelkezésben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság igen részletes vita után többségi szavazattal, az ellenzéki képviselőtársaink tartózkodása mellett általános vitára és elfogadásra javasolja a benyújtott törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem