GY. NÉMETH ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

GY. NÉMETH ERZSÉBET
GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Én is szeretnénk egyrészt néhány vezérszónoklatra, másrészt Pettkó András úr kétperces felszólalásra reagálni. Én azt gondolom, hogy azok a megállapítások, miszerint fővárospárti ez a forrásmegosztás, egészen egyszerűen nem igazak. Meg kell nézni visszamenőleg, körülbelül '98-tól folyamatosan csökken a fővárost és a kerületeket osztottan megillető bevételekből a főváros részesedése. Ha jól emlékszem, ez most 52-53 százalék a kerületek részére, az összes többi marad a fővárosnak, tehát nem igaz, hogy fővárospárti ez a forrásmegosztás.
Ezt a gondolatomat az is alátámasztja, hogy Juhos Katalin a vezérszónoklatában két olyan példát tudott hozni, ami egyértelműen a Fővárosi Önkormányzat feladatkörébe tartozik. Mind a tömegközlekedés, mind a kátyúzás főleg a fővárosi utakon a Fővárosi Önkormányzat feladata, tehát még nekünk, politikusoknak, önkormányzati vezetőknek is elsősorban fővárosi feladat jut eszünkbe akkor, amikor a fővárosi forrásmegosztásról beszélünk.
Nem értek egyet azzal, hogy a tömegközlekedés ne jelenjen meg a forrásmegosztásban. Annak a normatívának a fele, amit erre a Fővárosi Önkormányzat kapni fog, teljesen jogosan a kerületi önkormányzatokat illeti meg, hiszen a forrásmegosztás rendszerében ennek a fele automatikusan a kerületekhez fog átcsoportosulni.
Annak meg külön örülök - és elnézést, ha a példámban Újpestet vagy az újpestieket megsértettem -, hogy Újpest olyan gazdag önkormányzat, hogy ingyen tudja adni a tankönyveket az ottani iskolásoknak. Nagyon örülök, azzal, hogy a kormány ennek egy részét átvállalja, hiszen egy jó részét már a kormányzat biztosítja. Ezt a forrást nyilvánvalóan más, nagyon fontos önkormányzati feladat megoldására tudja majd fordítani Újpest.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem