DR. GYURCSÁNY FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. GYURCSÁNY FERENC
DR. GYURCSÁNY FERENC gyermek-, ifjúsági és sportminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ha a stadionrekonstrukciós programot szeretném jellemezni röviden, akkor azt mondanám, hogy a program az édes álom, keserű valóság négy szavával írható le. A programnak egy kivételével nincsen olyan eleme, amely kiállta volna akár a gyakorlat, akár az elmúlt évek próbáját. Mondom, egyetlenegy elem kivételével - ez az egy elem fontos kiindulópontja volt a programnak -, azaz, hogy hosszú-hosszú évtizedek után szükség volt arra, hogy a magyar labdarúgás szentélyeit, a stadionokat Magyarországon felújítsuk. De a jó szándék, mint oly sok más esetben, itt sem elég. A politikusnak nemcsak az a felelőssége, hogy felismerjen egy szükségletet, hanem az is, hogy ezen szükséglet bázisán reális programot alakítson ki, és azt hajtsa végre. Ez ebben az esetben elmaradt. A program hibáit hat pontban tudom összefoglalni:
1. Téves volt a programba bevont stadionok köre. Ha jól látom, nem történt más, mint a döntés időszakában az első két osztályban szereplő csapatok stadionjait vonták be a programba, ami nyilván egy több tíz évre kiható program esetén több mint felelőtlenség.
2. A program műszaki, pénzügyi megalapozottsága nem volt biztosított. Nem egy esetben, most legutoljára éppen Székesfehérváron, az ön választókerületében derült ki, hogy miután elköltöttünk 900 millió forintot, ahogyan a program előírta, a rekonstrukcióra, még több mint 400 milliót kell ahhoz költeni, hogy az UEFA-nak megfelelő minőségű stadion álljon elő.
3. A program, amely 20 milliárd forint elköltését tartalmazta, 1,7 milliárd forint értékben és mértékben kívánt magántőkét bevonni. Talán mondanom sem kell, hogy ebből semmi nem valósult meg, egy fillér magántőke nem jelent meg a rekonstrukcióban.
4. Az állami forrásokat, ami a terv szerint mintegy 13 milliárd forint lett volna, nem kis részben másra költötték. Így például a program pénzügyi fedezetének terhére több mint 400 millió forintért videomátrix táblát vásároltak, vagy a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előkészítését finanszírozták meg belőle.
5. A tervben biztosított keretet fedezet nélkül lépte át több esetben a minisztérium. Ebbe a körbe tartozik a sokak által ismert beléptetőrendszer, ahol a 2 milliárd forintnál kisebb fedezet terhére több mint 4 milliárd forintért vásárolt a beruházó. Azt gondoljuk, hogy valóban ebben az esetben megvalósul a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállása.
6. A beruházás és a beszerzés választott módja, azaz a minden mértéket túllépő centralizáció a szükségesnél és indokoltnál drágábbá tette a beruházást. Ezt azóta némely stadionnál, például Pécsen, nagyon jól látjuk.
A beléptetőrendszerrel kapcsolatban azok az önkormányzatok - összesen 11 ilyen van -, amelyek vállalták a beépítést és a későbbi üzemeltetést, térítés nélkül megkapják a beléptetőrendszert, és azok üzemben fognak állni. A fennmaradó rendszerelemeket a hivatásos labdarúgó ligával és a Szerencsejáték Rt.-vel egy nagy, országos központi jegyértékesítési rendszerbe foglaljuk, így megvalósulhat a program eredeti célkitűzése, és állami forrásokon kívüli forrást is be fogunk tudni vonni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem