ARATÓ GERGELY

Teljes szövegű keresés

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak megerősíteni tudom Csampa Zsolt képviselő urat a 183. számú módosító indítvány tekintetében, mi is fontosnak tartjuk azt, hogy az olimpiai központok esetében a törvény is garantálja azt, hogy a kezelés folyamán a sportcélú felhasználás kapjon elsőbbséget. Ez ugyan csak egy szűk köre a sportvagyonnak, de ezek olyan kiemelt létesítmények, ahol ez a kiemelt törvényi védelem is indokoltnak tekinthető. És kérjük az előterjesztőt, hogy gondolja át a véleményét, és gondolja át, hogy tudja-e támogatni ezt a javaslatot. Mi ezt mindenképpen támogatni fogjuk.
Két javaslatunkhoz szeretnék szólni, az egyik a 122. javaslat. Ezt csak azért említeném meg, mert a 122. javaslat tartalmazza némiképp kibővítve azokat a feladatokat, amelyeket az állam vállal vagy kap ebben a törvényjavaslatban. Ebben eddig is szerepelt az olimpiai mozgalom támogatása, a köztársaság sportolóinak és sportszereplőinek részvétele az olimpiákon és más kiemelkedő nemzetközi sportversenyeken, és természetesen számos más pontot, hiszen összesen vagy 12 pontja van ennek a felsorolásnak.
Amivel mi kiegészíteni javasoljuk, ez két dolog érdemben. Az egyik az, hogy világossá tesszük azt, hogy az államnak finanszírozási feladata van a sport területén. Ez a javaslatból eredendően értelemszerűen következett, de közvetlenül nem volt kimondva. Azt gondoljuk, fontos, hogy a törvény is rögzítse azt, hogy az államnak feladata van abban, hogy a versenysport, az utánpótlás-nevelés, az iskolai és diáksport, illetve a szabadidősport és a fogyatékosok sportja finanszírozásában részt vállaljon.
A második javaslatunk apróság, de nagyon fontos apróság, hogy az államnak szintén feladata az, hogy biztosítsa a testkulturális felsőoktatást - erre volt képviselőtársainknak jobb nyelvtani javaslata, valószínűleg majd ezt fogjuk beépíteni egy kapcsolódó módosító javaslatba, de mindenesetre, magyarán szólva, ez jelenti a Magyar Testnevelési Egyetemet, a most karként működő Magyar Testnevelési Egyetemet és jelenti a tanárképzésnek a testneveléssel kapcsolatos területeit. Fontosnak gondoljuk, hogy itt az állam vállaljon garanciát és vállaljon nagyobb szerepet is talán, mint eddig.
A másik javaslatunk a 147., amely a nemzeti sporttanácsra vonatkozik. Mi ezt a szervezetet rendkívül fontosnak gondoljuk, hisszük azt, hogy mindenfajta félelemmel, mindenfajta aggodalommal szemben be fog az bizonyosodni, hogy a sport egységes egész, be fog az bizonyosodni, hogy a magyar sport képviselői képesek arra, hogy túllépve a saját szűk ágazati érdekeiken, a magyar sport egészét lássák, és olyan sportstratégiai döntéseket hozzanak, amelyek alkalmasak arra, hogy minden ágazatnak, minden területnek az érdekeit szolgálják.
Hozzá kell tennem, hogy ez nem felelősségátvállalás vagy -áthárítás, hiszen pénzügyi, gazdasági szempontból a miniszternek, költségvetési szempontból pedig az Országgyűlésnek megmaradnak azok a feladatai és a jogkörei, amelyek eddig megvoltak, de ezeket a döntéseket fogja segíteni a nemzeti sporttanács döntése. Azt gondolom, hogy normális, békés esetben pedig egyértelműen meg fogja határozni, hiszen nagyon indokolt esetben mehet szembe egy kormányzat vagy egy Országgyűlés a nemzeti sporttanács döntéseivel. Ez az az eset, ha például - mint ezt én már hallottam félelemként - valamely területről teljesen kivenné a pénzt a nemzeti sporttanács, amit én teljesen irreálisnak gondolok.
Ugyanakkor viszont - és én Pichler képviselő úrral mindenképpen egyetértek - fontosnak gondolom azt, hogy a diáksport képviselete általánosságban is erősödjön, és ez a nemzeti sporttanácsban is kifejeződjön. Ezért javasoljuk azt, hogy egyrészt a diáksportnak legyen képviselője ebben a nemzeti sporttanácsban, másrészt pedig hogy a testnevelő tanároknak, akik ennek a munkának a másik ágát, a másik oldalát jelentik, szintén legyen képviselőjük a nemzeti sporttanácsban. Azt remélem, hogy ezzel a megoldással mód lesz arra, hogy ez a sporttanács még inkább a sport egészét képviselje, az utánpótlás-neveléstől, az iskolai sporttól egészen az olimpiáig, és ilyen módon ezek a stratégiai döntések megalapozottabbak, szakszerűbbek lehessenek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem