DR. VOJNIK MÁRIA

Teljes szövegű keresés

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! "Az egészség a legnagyobb gazdagság, a legnagyobb hatalom, a legnagyobb boldogság. Tedd egészségessé a népet, és ezzel hatalmassá, gazdaggá teszed hazádat." Fodor Józsefnek, a közegészségügy és népegészségügy nagy alakjának szavai több mint száz év távlatából is aktuálisak.
Ma, 2002 végén, amikor európai uniós csatlakozásunk napját is tudjuk már, el kell ismernünk, hogy miközben gazdaságunk és intézményeink készen állnak a csatlakozásra, versenyképes és egyenrangú uniós tagok mi, magyar állampolgárok csak akkor leszünk, ha tudásban és egészségben is versenyképesnek mondhatjuk magunkat az egységesülő Európa határain belül.
A rendszerváltást követő kormányok számtalan kísérletet tettek népegészségügyi programok elfogadására és kezdeményezésére, azonban a politikai akarat és a hozzá rendelt pénzügyi források hiánya miatt ezek rendre nem teljesültek. Mi, szocialisták programunkban felvállaltuk és a választók bizalmának elnyerését követően meg is kezdtük az egészség évtizedének nemzeti programja elkészítését. Tudjuk, hogy lemaradásunkat a fejlett világtól nemcsak gazdaságilag kell mérsékelni, hanem javítani kell életesélyeinken és életminőségünkön is. A cél elérhető, mert megvan hozzá a kormányzat politikai elkötelezettsége, a jó szakmai program, és készen állunk, hogy szövetségbe, összefogásra hívjuk politikai partnereinket és minden honfitársunkat.
Ez év nyarán országgyűlési határozatba foglaltuk, hogy a kormány készítse el és terjessze az Országgyűlés elé az egészség évtizedének nemzeti programját. A program elkészült, a kormány teljesítette és határidőre benyújtja ezt az Országgyűlésnek. A feladatok meghatározásánál elsősorban a lakosság egészségi állapotának legfontosabb gondjaiból indultunk ki, és különleges figyelmet szentelünk a gyermekek és az ifjúság egészségének, az idősek testi és lelki egészségi állapotának, valamint az esélyegyenlőség megteremtésének, a társadalom hátrányos helyzetű csoportjai felzárkóztatásának, az egészséget támogató környezet kialakításának.
A parlamentben konszenzussal meghozott döntésünk értelmében a program kiemelt célja a koszorú- és agyérbetegségek okozta halálozás visszaszorítása, a daganatos halálokok csökkentése, a lelki egészségvédelem megerősítése, a mozgásszervi betegségek és az abból eredő szövődmények csökkentése. Együttes erőfeszítésünk eredményeként egy évtized alatt várhatóan megnő a népesség élettartama, és közelít az Európai Unióban már elért átlaghoz; megnő az egészségben leélt évek száma, csökkennek a lakosság egészségi állapotában meglévő jelentős egyenlőtlenségek, és elvárhatjuk, hogy az egészséges életmód társadalmi szintű mintává válik. Átalakul és rendszeressé válik az ágazatok közötti együttműködés az egészség érdekében, és megerősödik a civil társadalom szerepe az egészség fejlesztésében.
Az országgyűlési vita előtt szakmai műhelyekben már rendszeresen vitatták az egészség évtizedének nemzeti programját. Most azt kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés plenáris vitája előtt nyílt napot szervezzünk, melyen a szakmai és civil szervezetek bevonásával mindannyian véleményt nyilváníthatunk erről a mindannyiunkat érintő programról.
Az egészséget támogató összkormányzati politika sikere a társadalmi támogatástól függ. Tegyünk ezért meg mindent mi, a politika szereplői, és tegyünk meg mindent azért, hogy a civil élet szereplőinek hatékony támogatásával elérjük azt az ideálisnak mondott célt, hogy senki ne legyen beteg azért, mert szegény, és senki ne szegényedjen el azért, mert beteg.
Ehhez a munkához kívánok képviselőtársaimnak és mindenkinek jó egészséget és eredményes munkát.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem