GÖNDÖR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Sokáig hezitáltam, hogy bekapcsolódjam-e ebbe a vitába, de most Font Sándor után azt kell mondanom, hogy szerintem önöknek el kellene olvasni az előző törvényt, azokat a kifogásokat is, amelyeket Herényi Károly is elmondott, és a kettőt összeillesztve kellene valahol a dologban eligazodni. Egy kicsit Janus-arcúnak érzem a dolgot, mert tessék végiggondolni! Ha egy ilyen törvényt hozunk, ez bizony korlátozásokat jelent. Az is igaz, hogy általában kit korlátoz legelőször? Azokat, akik jogkövető magatartást gyakorolnak. De azért azt feltételezni, hogy aki tanácsot ad, akár jogi tanácsot, akár adótanácsot, az valami olyan dolgot művel, azt hirdetni innen a parlamentből, hogy ez valamilyen tisztességtelen dolog... - nem! A ma meglévő törvényeink közötti problémák miatt, joghézagokon keresztül megy, tehát törvényes. Aki tanácsot ad, hitem szerint az érvényben, hatályban lévő törvényekre hivatkozva ad tanácsot, legyen ez ügyvéd vagy adótanácsadó.
Képviselőtársaim! A legnagyobb gond, hogy általában annak, akinek nem tisztes úton származó pénze van, sem a pénze nincs felülbélyegezve, sem a homloka, sem az iratai. Tehát ezt nem lehet. Hozhatom az önök által említett példát, az 1 millió forintos lottóvásárlást. Azért ez szokatlan, akármilyen viszonyok között nem mindennapos, hogy valaki egy lottózóban megjelenik, és 1 millió forintot készpénzzel akar kifizetni.
Az anonim számlák. Igen, ott is azok sérültek, azok voltak legtöbben, körülbelül 1 millióan, akiknek soha nem fordult meg a fejében, hogy a számlája azért anonim, mert el akarja valaki elől hallgatni, hogy neki pénze van. Nem. Akkor, a hetvenes-nyolcvanas években ez volt a természetes. Emlékszem arra, hogy a hatvanas években diákként tettünk be száz forintot, és abban versenyeztünk, hogy ki tud különb neveket kitalálni. Tehát azt gondolom, hogy ez egy kicsit azért hangulatkeltés. Kell. Itt ki kell mondani, hogy akarjuk vagy nem akarjuk, akarunk-e küzdeni a pénzmosás ellen, és ezért mi, jogkövetők vállalunk magunkra nézve többletfeladatokat is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) De ezzel érhetjük el azt, hogy elérjük azt, akit el akarunk. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem