GŐGÖS ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság 2002. december 12-ei ülésén tárgyalta a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló T/1552. számú törvényjavaslatot. A bizottság 15 igen és 11 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.
Ismeretes, hogy Magyarországot 2001-ben súlyos elmarasztalás érte nemzetközi szervezetek részéről, mert a pénzmosás elleni gyakorlata és az ehhez szükséges intézményrendszer nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Az EU Bizottság országjelentése is a sürgősen megoldandó feladatok közé sorolta a megfelelő szabályozás kialakítását. A jogszabálytervezet akkor nagy vitát váltott ki az érintettek részéről, de végül sikerült a nemzetközi normáknak megfelelő és mindenki véleményét is figyelembe vevő törvényt alkotni.
A korábbi törvény annyiban elérte a célját, hogy elfogadása és gyakorlati alkalmazása után hazánk ilyen témájú elmarasztalása megszűnt, lekerültünk a feketelistáról, és az idei évben készített országjelentés az elindított folyamatot nagyon pozitívan értékelte.
A nemzetközi terrorizmus 2001. évi felerősödése, valamint a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem nálunk is szükségessé teszi a törvény átdolgozását. Ezt a megkezdett folyamatot kívánja az előttünk álló törvényjavaslat lezárni. A korábbi bejelentési kötelezettség érintettjeinek körét a javaslat bővíti.
(9.50)
Ebbe a körbe beemeli az ügyvédi és a közjegyzői tevékenységet is. Pontosan behatárolja a jogszabálytervezet azokat a tevékenységeket, amelyek végzése esetén a bejelentési kötelezettség a fenti szakmák képviselőire is kiterjed. Ezek elsősorban az ingatlanközvetítés, -forgalmazás vagy az adótanácsadás, amelyek eddig is a törvény hatálya alá tartoztak, de az ezzel foglalkozó ügyvédek mentesek voltak a pénzmosás gyanújának bejelentési kötelezettsége alól. A jövőben a bejelentési kötelezettség ezekre az esetekre is kiterjed.
Ugyancsak ebbe a körbe sorolja a törvényjavaslat azokat a gazdasági jellegű tevékenységeket, amelyek lehetőséget adhatnak a pénzmosás végrehajtására. Ezek többek között a cégalapítás, üzletrészvásárlások, letétkezelés és még más hasonló jellegű gazdasági tevékenységek. A törvényjavaslat természetesen továbbra sem kívánja csorbítani a minden demokratikus jogállamban alkotmányos alapelvnek tekintett védelemhez való jogot. Tehát amikor az ügyvéd az ügyfelét büntetőeljárás során képviseli, a titoktartás természetesen ebben az esetben megmaradna. A bizottsági ülésen elhangzott, hogy ez a terület nagyon kényes. A tevékenységek elsősorban az ügyvédek esetében nehezen szétválaszthatók. A többség azonban azon a véleményen volt, hogy a javaslat tartalmazza azokat a garanciális elemeket, amelyekkel ez az ellentmondás kiküszöbölhető. A bizottság többsége úgy látja, hogy a pénzmosás elleni fellépés további erősítése, figyelembe véve a világban zajló negatív folyamatokat, elkerülhetetlen.
A hatékony munkához szükséges a nemzetközi együttműködés erősítése, az ezzel kapcsolatos feladatok további összehangolása. A beterjesztett törvénytervezet véleményünk szerint ezt a célt szolgálja, ezért a költségvetési bizottság a törvénytervezetet elfogadásra javasolja.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem