DR. HORVÁTH JÁNOS

Teljes szövegű keresés

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság valóban megtárgyalta a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló T/1552. számú törvényjavaslatot, amit a kormány elénk terjesztett.
Ahogy már hallottuk a többségi vélemény előadójától, a bizottság behatóan mérlegelte, bár a vita szakszerű volt és inkább a szaktémák megvilágítását hangsúlyozta a bizottság, mintsem hogy az ellentétes nézeteket kiélezte volna. Tisztelt Ház, ilyen értelemben beszámolhatok arról, hogy a költségvetési bizottság szavazata, nevezetesen a 11 tartózkodás nem elutasítását jelenti a témának és nem elutasítását jelenti annak, hogy a kormány ezt idehozta. Üdvözöljük, és ott, a bizottsági vitában is üdvözöltük, hogy a téma az Országgyűlés elé kerül. Azonban olyan hiányosságoktól nem tekinthettünk el, amikre jó most, itt a rövid jelentésünkben rámutatni, és gondolom, hogy a későbbiek során az általános vitában és később a részletes vitában ezekről szó kerül.
Engedtessék meg, hogy említsek néhányat. Úgy tűnik, a jogi tanácsadás, az ügyvédek szerepét említendő és annak leírása, szabályozása a törvényjavaslat szerint - a kisebbségi véleményben erre rámutattunk -, ez talán vérszegény, kevesebb annál, mint hogy a társadalom, a gazdasági élet, a jogi élet tisztán lássa, hogy miről is van itt szó. Az ügyvéd szerepe rendkívül fontos a társadalom különböző ágazataiban. Amivel itt foglalkozunk, a pénzmosásban az ügyvéd szerepe nemcsak hogy nagyon fontos, de igen-igen érzékeny is, olyan értelemben érzékeny, hogy ki hogyan látja; attól is függ, hogy ki honnan nézi, és jobb volna, ha nem így volna - ez elhangzott ismételten a kisebbségi véleményben. Tehát világosabb meghatározásokra volna szükség. Az, hogy az ügyvéd mikor tanácsadó és mikor jogvédő, ez az, amire utalok, és ami, gondolom, az általános és a részletes vitában is téma lesz.
A másik hasonlóan érzékeny jelenség a biztosítótársaságok helyzete. Mi is a biztosító-üzletág szerepe itt? Az, mint általában, hogy olyan piszkos pénz kerülhet az országba a biztosítótársaságok működése révén, aminek a jelenléte nemkívánatos. A kisebbségi véleményben arra kívántunk rámutatni, hogy a biztosítótársaságok szabályozása talán nem elegendő egy szférában, és túlzottan regimentált másban. Most néhány másodpercben talán csak arra van módom rámutatni, hogy amikor a biztosítás díját befizeti a kötvénytulajdonos, a megszorítások nagyon szorosak; ott viszont, ahol a biztosított számára járadék vagy a biztosítás összegének a kifizetése van, mintha homályosabb lenne, mint ahogy nemzetközi tapasztalatban ilyeneket látunk.
Tisztelt Ház! Az általános vitában minderre sor kerül. Szerettem volna itt érzékeltetni, hogy a téma nagyon fontos, a költségvetési bizottságban foglalkoztunk vele, és ajánljuk a tisztelt Háznak megtárgyalásra.
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem