DR. FODOR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR, az alkotmány- és igazságügyi bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném tájékoztatni a Magyar Országgyűlést arról, hogy az Országgyűlés alkotmány- és igazságügyi bizottsága is megtárgyalta az előterjesztést, és a bizottság úgy döntött, hogy általános vitára alkalmasnak tartja az elénk terjesztett törvényjavaslatot.
A bizottsági vita, amely rövid volt, világossá tette azt, hogy az alkotmányügyi bizottság tagjai fontosnak tartják ezt a törvénytervezetet. Leginkább azért, amire itt államtitkár úr is utalt, nevezetesen, hogy elindult egy folyamat Magyarországon, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően is, többek között azért, hogy erről az ominózus, az OECD mellett működő pénzügyi csoport feketelistájáról Magyarország lekerüljön, amelyre fölkerültünk a pénzmosással kapcsolatban. Tehát megindult egy folyamat a törvényalkotásban, amit helyesnek tartunk, Magyarország számára ez pozitívabb helyzetet eredményezett az elmúlt időszakban, és úgy gondoljuk, hogy ezt folytatni kell. A most elénk terjesztett módosítás, illetve változtatás az ügyvédekre, közjegyzőkre, tehát elsősorban a jogi szakmák képviselőire terjeszti ki a pénzmosással kapcsolatos jogi szabályokat.
Az alkotmányügyi bizottság is érzékelte azokat a problémákat, amelyekre előttem Horváth János képviselőtársam is utalt, nevezetesen, hogy ez érzékeny terület, és számtalan olyan kérdés vethető fel, amelyek a jogbiztonsággal, az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban is összhangban kell hogy legyenek e törvény megalkotásával kapcsolatban. Abban bízunk, mint ahogy a bizottsági vitából is kiderült, hogy itt a parlament az általános, illetve a részletes vitában ezeket a kérdéseket alaposan meg tudja tárgyalni, és így egy olyan törvényjavaslat tud megszületni, amely alkalmas arra, hogy Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek eleget tegyen, illetve alkalmas arra, hogy a saját magunk által felállított mércének is megfeleljen, nevezetesen, hogy az ország a pénzmosással kapcsolatban olyan szabályokat léptessen életbe, amelyek megakadályozzák ezt a mindenképpen káros és veszélyes tevékenységet.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem