DR. BRAUN MÁRTON

Teljes szövegű keresés

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Valóban vegyes érzelmeket kiváltó törvény ez, hiszen azt hiszem, egyrészt egy széles körű konszenzus van közöttünk abban, hogy harcolni kell a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, másrészt mindannyian utáljuk azt, hogy állampolgárokra, szavazópolgárainkra, választópolgárainkra feleslegesnek tűnő kötelezettségeket rovunk. Viszont el kell dönteni - és ezt el kell dönteni társadalmi szinten -, hogy vajon vállaljuk-e ezeket a pótkötelezettségeket annak a bizonyos célnak az érdekében, amiért ezt a törvényt hozzuk. És azt hiszem, jelen helyzetben vállalni kell.
Ez a törvény szerintem arról szól, hogy a tavaly év végi terrortörvényben írt, és tényleg egy nemzetközi felháborodás nyomán megszülető, szigorító vagy pontosító, a pénzmosást jobban ellenőrző intézkedések nyomán hozott törvényünket pontosítjuk. És éppen úgy pontosítjuk, hogy nagyobb biztonságot adunk a szolgáltatóknak, tehát azoknak, akik elvileg - idézőjelben mondom - kellemetlenül érintettek ebben a törvényben. Nagyobb biztonságot adunk azzal, hogy pontosítjuk a fogalmakat. Nagyobb biztonságot adunk azzal, hogy felmentjük a könyvvizsgálókat és az ügyvédeket is a titoktartási kötelezettség alól, tehát egyértelműen leírja ez a törvény, hogy ezekben az ügyekben a titoktartás nem vonatkozik rájuk. Ez korábban nem volt meg, valóban lehetett olyan érzésük ezeknek az ügyvédeknek, könyvvizsgálóknak, könyvelőknek, hogy ez egy zaklatás, vagy egy bizonytalan jogi helyzetet teremt - ez most pontosítja.
Vannak technikai kérdések. Én is gondolkodtam azon, hogy vajon miért kell a jogtanácsosi irodákat ebben a törvényben megszüntetni. Megmondom őszintén, azért nem vetettem fel, mert mindenki tudja, hogy jövőre milyen borzalmas törvénykezési mennyiség vár ránk az európai uniós csatlakozással kapcsolatban. Most csak azért behozni egy külön törvényt, ami két sorból áll, hogy megszüntetjük a jogtanácsosi irodákat, így és így kell elszámolni, szerintem nem érdemes. Az más kérdés, hogy pontosítani lehetne ebben a törvényben, hogy ennek hogyan kell végbemennie.
Azt hiszem, fogadjuk el, hogy ez a törvény alkalmas arra, hogy tárgyaljuk, nem hiszem, hogy különösebben drámai változtatásokat kellene benne megtennünk, és azt hiszem, ahogy az államtitkár úr nyilatkozott, a kormányzat pedig partner abban, hogy javító szándékú módosító indítványokat el tudjon fogadni.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem