DR. BALOGH MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony, elnézést, rosszul nyomtam a gombot, kétperces hozzászólást kérek.
Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlési Biztosok! Egyetértek azzal az elismeréssel és azzal a dicsérettel, amellyel a kisebbségi ombudsman munkáját és beszámolóját illették az előbbi hozzászólók, még a másik napirendnél. És természetes mód nem tudok egyetérteni Lezsák Sándor képviselőtársam ítéleteivel.
Úgy gondolom, hogy az ombudsman jelentésében is, hozzászólásában is kőkemény kritikáját adta az Országgyűlés munkájának és mulasztásainak. Az oktatási és tudományos bizottságban is megtárgyaltuk a beszámolót. Nagyon jóízű és heves vita folyt elsősorban a megállapításairól, és többek között arról a véleményéről is nagyon komoly vita alakult ki, ami nem ebben a jelentésben van ugyan: a tanárjelöltek körében fellelhető idegengyűlölet, egy felmérés kapcsán.
Ennek a problémának a kezeléséről, hogy kell-e, lehet-e erről beszélni, és a társadalom megengedheti-e magának, hogy nem beszél olyan dolgokról, amik a mélyben vannak. Úgy gondolom, az ombudsman úr megállapításai ma is mellbevágóak, mert 8 évvel a törvény meghozatala után azt kell látni, hogy igazából nagyon sok dolog nem történt, és jogalkalmazási válság van. A választójogi törvényt nem módosítottuk, a választások úgy alakultak, ahogy alakultak, mindenki tudhatja és láthatja, plasztikusan előttünk áll, hogy teljesen beigazolódtak az ombudsman megállapításai.
Úgy gondolom tehát, hogy az az igény, hogy módosítani kell a kisebbségi törvényt, a választójogi törvényt, hogy "a jognak asztalánál egyaránt foglaljanak helyet", és diszkriminációellenes politikát kell folytatni. Ez az Országgyűlés feladata, és ezért is nagyon jónak tartom a beszámolót, mert fölhívja a figyelmet a munkánkra. Államtitkár úr is említette, hogy a jövőben ezzel foglalkozni fogunk.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem