TELEKI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a hozzászólásom elején a Magyar Szocialista Pártnak köszönetet mondjak azért, mert az országos listáján el tudott indítani. Úgy érzem, hogy a magyarországi cigányságnak egy olyan fontos szegmensét tudom felölelni, ami szakmailag fontos lehet.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma nem panaszkodni fogok, azonban szeretném kifejteni egypár gondolatban, hogy még ma is vannak olyan területek, amelyek a romatársadalom integrálódása érdekében nincsenek a súlyának megfelelően kezelve.
Mire gondolok? Amikor azt mondjuk, hogy a magyarországi oktatási probléma az ország kardinális kérdése, akkor nyugodtan mondhatom azt, hogy a cigányság oktatási helyzete még kriminálisabb és még rosszabb. Arra gondolok pontosan, hogy még ma is van oktatási szegregáció, és még ma is van olyan élethelyzet, amikor a cigány családok nem tudják megvenni azt a bizonyos könyvet, ami szükséges a továbbtanulás érdekében. Tehát én úgy gondolom, az oktatás területén hatalmas feladatot kell teljesítenünk annak érdekében, hogy az integrálódás elérje az oktatás területén is a magyarországi cigánytársadalmat.
Egy-két gondolattal ki szeretnék térni az ösztöndíjrendszer fontosságára, amely a tegnapi napon is nagyon sokszor ki volt emelve. Úgy gondolom, az ösztöndíjrendszer fontos támogatási rendszer a magyarországi cigányság számára, de mégis azt gondolom, hogy abban az esetben, ha csak az ösztöndíjra próbálunk meg fókuszálni, nem lesz kellő hatása az oktatási rendszerben. Csupán csak azért nem, mert a cigány emberek foglalkoztatása, képzése nincs arányban az ösztöndíj folyósításával.
Ezért én úgy gondolom, szinkronhelyzetet kell hozni az ösztöndíjrendszereken belül és a foglalkoztatási területen belül, mert abban az esetben, ha a roma embereknek nem adunk munkát és nem tudjuk munkához juttatni, akkor nincs miről beszélni, hiába van egy 3 vagy 7 ezer forintos ösztöndíja, azzal nem tud élni a gyerek, és nem tudja a tanulására fordítani, a legtöbb esetben csak gyorssegélynek minősíthető. Tehát én úgy gondolom, hogy az ösztöndíjrendszert és a foglalkoztatási helyzetet szinkronhelyzetbe kell hozni. Sorolhatnám a problémákat, de úgy gondolom, hogy a problémák önmagukért beszélnek. Akár a Szocialista Pártot, akár bármely pártot nézzük, úgy gondolom, hogy most már eljött az az idő, hogy a romakérdést a súlyának megfelelően kezeljük.
Tisztelt Ház! Ma a cselekvés ideje van. Azért van a cselekvés ideje, mert olyan kormányprogram tervezetét tarthatjuk a kezünkben, amelyben több garancia van a magyarországi cigányság integrációs folyamatának felgyorsításához és azon emberek élethelyzetének a javítására, amit ez ideig nem nagyon tapasztalhattunk. Ha csak azt veszem, hogy a magyarországi cigányság államigazgatási rendszerbe való bekapcsolódását segítheti elő az a munka, amit elkezdett a Magyar Szocialista Párt, én úgy gondolom, hogy az a kormánytervezet, amit a kezünkben foghatunk, erről szól, hogy a magyarországi cigányságnak is esélyt ad arra, hogy az államigazgatásba bekapcsolódjunk. Idáig nem volt erre példa, és én úgy gondolom, hogy ez is olyan fontos szegmense a programnak, amit ki kell emelnünk.
Továbbá én úgy gondolom, lehetne beszélni arról - visszatérve az oktatásra, mindenképpen meg kell említenünk -, hogy a programcsomagban szerepel egy olyan tervezet, amely szerint ingyenessé teszi az óvodai ellátást.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném kiemelni ennek a fontosságát, mert én úgy gondolom, hogy nemcsak cigánykérdésről van szó, hanem össztársadalmi kérdésről. Az elmúlt időszakban nagyon sok cigány és nem cigány nem tudta óvodába járatni a gyerekét, és én úgy gondolom, el kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan tudjuk letetetni az alapokat azoknál a gyerekeknél, akiktől azt várjuk, hogy a jövőt építsék. Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb eleme többek közt ennek a programelemnek, hogy ingyenessé teszi az óvodai ellátást, és úgy gondolom, hogy a legfontosabb elemet nekünk támogatnunk kell. Sorolhatnám a problémákat akár a kulturális területen, akár a foglalkoztatás kérdésére is visszatérhetnék, de nem kívánok rátérni.
Tisztelt Honfitársaim! Tisztelt roma Honfitársaim! Önöknek is szeretném figyelmükbe ajánlani, hogy "Cselekedni, most és mindenkiért!", mert ezt a kormányprogramot csak önökkel együtt tudjuk végrehajtani, a leendő közös koalíciós kormány, és most félre kellene tenni az elmúlt időszak politikai hangulatát és a következő időszakra koncentrálni, hogy a program végrehajtható legyen.
(13.30)
Mondom ezt azért is, mert az elmúlt időszak valóban felkorbácsolta a kedélyeket, és remélem, hogy most már félre tudjuk tenni azokat a problémákat, amelyek némely esetben politikai arculatot vettek fel, annak érdekében, hogy egy ország tudjon egy olyan programot végrehajtani, amely fontos lehet az összmagyar társadalom életében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Továbbra is bizalmat kérek a Magyar Szocialista Párttól ahhoz a munkához, amelyet nemrégiben kezdtünk el, és én hiszem azt, hogy az a megszólítás, amely megérintette a magyarországi cigányságot, eredményt fog elérni, és közösen, egymás mellett tudunk gondolkodni és munkát végrehajtani.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem