SZITA KÁROLY

Teljes szövegű keresés

SZITA KÁROLY
SZITA KÁROLY (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Engedjék meg nekem, hogy gyakorló önkormányzati vezetőként hozzászólásomat egy rövid, tényleg rövid történelmi áttekintéssel kezdjem.
Mit hallottunk 1994-ben, körülbelül ugyanebben az időben önöktől, kedves szocialista képviselőtársaim, itt a Házban? Önkormányzatok, nagy segítséget fogtok kapni abban, hogy óvodáitokat, iskoláitokat az azt megelőző időszakhoz képest is könnyebben tudjátok működtetni; jobb lesz majd a közalkalmazottaknak és a köztisztviselőknek; lesz pénzetek arra, hogy felújítsátok útjaitokat, járdáitokat; lesz pénzetek arra, hogy rendbe rakjátok településeiteket, közparkjaitokat és tereiteket - hogy csak néhányat említsek az akkor elhangzottak közül.
És mit kaptunk 1994 és '98 között? Bokros-csomagot, bezárt óvodákat és iskolákat, elbocsátott pedagógusokat, csődbe ment falvakat és eladósodott városokat, alulfizetett közalkalmazottakat és köztisztviselőket, munkanélküliek százezreit, egy olyan törvényi szabályozást, amelynek alapján az önkormányzati segélyrendszer az adófizetők pénzének milliárdjait emésztette fel úgy, hogy közben nem ösztönzött a munka világába való visszatérésre.
Kedves Képviselőtársaim! Hova jutottunk 1998 és 2002 között a polgári kormány ideje alatt? Az önkormányzatok gazdálkodása stabilabbá vált; az állami juttatások végre reálértékben is növekedtek; javult a közszolgáltatások színvonala; a reménytelenül alacsony életnívót biztosító segélyek helyett munkát tudtunk adni az embereknek; utakat és járdákat építettünk; mérséklődött az önkormányzatok közötti jövedelemkülönbség, javult az esélyegyenlőség, több pénzt kaptak a kistelepülések. (Moraj az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Javult a közszférában dolgozók jövedelme; a fejlesztési támogatások több mint másfélszeresével nőttek; 1990 óta először, állami segítséggel, az Széchenyi-terv keretén belül rászorulóinknak lakásokat tudtunk építeni; megkaptuk végre a jogos járandóságunkat, amit már 1994 és '98 között meg kellett volna kapnunk: azt az elvett 70 milliárdot - 627 önkormányzat részesülhetett ebben -, amely a gázközművek privatizációjából járt volna, és azt a 6,8 milliárd forintot, amit végre odaadhattunk tűzoltóinknak 1997. november 1-jéig visszamenőleg az elmaradt délutáni és éjszakai pótlékokért.
Kedves Képviselőtársaim! Javult a helyzetünk, de sok még a tennivalónk. Ezért is olvastam nagy érdeklődéssel a beterjesztett kormányprogramot, és ezzel párhuzamosan olvastam a Magyar Szocialista Párt önkormányzatokat érintő választási programját is.
Sajnos, kénytelen vagyok megállapítani azt, hogy az, aki a kormányprogramot készítette, nem olvasta el a Magyar Szocialista Párt választási programját, pedig abban több olyan, önkormányzatokat pozitívan érintő ígéret is le lett írva és elhangzott az önök szájából, amit a kormányprogramban is jó néven vettünk volna kötelezettségvállalásként az önkormányzatok felé. Pedig az ígéret szép szó, kedves képviselőtársaim, de ha betartják, csak úgy jó.
Néhány példát engedjenek meg ebből: 2002-ben - írja az önök választási programja - az önkormányzatok 50 milliárd forintot kapnak alanyi jogon, szabad felhasználásra, nem egyszeri juttatásként - még ezt is hozzátették -, hanem olyan juttatásként, ami bázisként beépül egy olyan pénzügyi szabályozórendszerbe, amire az ezt követő években az önkormányzatok majd a támogatásukat kapják; 2003-ban pedig további 50 milliárdot szabad felhasználásra, fejleszthető forrásként - ezt egyébként a belügyminiszter-jelölt asszony mintegy másfél héttel ezelőtt a Közigazgatás című lapban meg is erősítette.
Ezek jó hírek, kedves képviselőtársaim. Jó hírek - önkormányzati vezetőként is mondom, polgármester kollégáim nevében is -, hisz sok olyan elmaradt feladat van, amit szeretnénk megvalósítani, és maximálisan megfelelni falvainkban és városainkban élő polgáraink kérésének. Ez jó döntés lett volna - nem látom a kormányprogramban.
Azt ígérték a választási kampány során, hogy a központi forrásokból fedezik az alapfokú oktatás, az egészségügy, a szociális ellátás, a kulturális alapszolgáltatás költségeit. Ez is jó hír. Emlékezzenek még vissza a '95-96. évre, amikor mindezen általam felsorolt intézményeket az önkormányzatoknak, hogy működni tudjanak, saját bevételeikből 50 százalék forrással kellett kiegészíteni. Aztán emlékezzenek csak 2001-re, amikor ez az arány felment 80 százalékra. Most ez az ígéret, ami itt szerepel, hogy mindezt 100 százalékban finanszírozzák, ez is jó hír az önkormányzatok számára. Jó hír a 3300 általános iskolát fenntartó, 1300 középiskolát fenntartó és 750 szociális otthont fenntartó önkormányzat számára, hisz az önkormányzatok költségvetésének 80 százaléka amúgy is az intézmények fenntartására megy el. Ez jó hír, mert így pénzügyi forrásokat kiváltva több olyan beruházást, fejlesztést tudunk megvalósítani, amit, gondolom, mindnyájan szeretnénk. Ezt ígérték, de ezt sem vállalják a kormányprogramban.
Van egy számomra nagyon kedves ígéretük szocialista párti képviselőtársaimnak a választási programjukban, mégpedig az, hogy 2006-ra bérlakáshoz jut minden mai igénylő, és még egy: növelik a bérlakásépítés költségvetési támogatását. Ez is egy jó hír, jó hír volt - a kormányprogramban viszont már nem így szerepeltetik az ezzel kapcsolatos megállapításaikat.
Egy hónappal ezelőtt még leírt formában is azt ígérték, hogy tízezer új kollégiumi férőhelyet létesítenek. Támogatom, mert nagy szükség van rá. A kormányprogramban már csupán azt írják, hogy növelik a férőhelyek számát.
Kedves Képviselőtársaim! Az is olvasható az egy hónappal korábbi dokumentumaikból, hogy minden diák - az estin és a levelezőn tanulók is - ingyen utazhatnak vonaton és távolsági buszokon lakhelyük és iskolájuk között - minden diák ingyen. A kormányprogramban sajnos az egy hónappal ezelőtt megtett ígéretüket már nem vállalják.
És még több pontot is sorolhatnék, de ezt most nem teszem meg. Pedig az ígéret szép szó, kedves képviselőtársaim, ha betartják, úgy jó.
Ugyanakkor a beterjesztett kormányprogramban írják és olvasható, hogy korszerűsíteni kívánják a helyi adózás törvényi keretszabályozásait.
(11.10)
Kedves Képviselőtársaim! Az önkormányzatok nem akarnak új adókat kivetni. Az önkormányzatok nem akarják a jelenlegi adómértékeket növelni. Hallhattuk már egyszer, hogy önkormányzat, vess ki adót, akkor majd megélsz; utakat és járdákat tudsz majd építeni akkor, ha megemeled a helyi adókat - nem akarjuk ezt tenni az elkövetkező években sem.
Ugyanakkor két új települési kategória fogalmat ismerhettünk meg az elmúlt hetekben, az elmúlt hónapokban önöktől: az egyik a megfelelő méretű település fogalma, a másik pedig az életképtelen település fogalma. Én úgy gondolom, és remélem, többen vagyunk ebben a Házban, akik a mindenkori kormány feladatának tekintik azt, hogy a nehéz helyzetben lévő településeken segítsen, és ne azt mondja rájuk, hogy életképtelenek, ne azt mondja rájuk segítség helyett, hogy nem megfelelő méretűek, és keresztet rá. Számos olyan ígéret hangzott el a kampány során szocialista képviselőtársaim szájából, amelyet szeretnénk viszontlátni a kormányprogramban. Számos olyan ígéretet, pénzügyi plusz támogatási forrást említettek önök még pár héttel ezelőtt, amit szeretnénk még viszontlátni még ezekben a hónapokban. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem