SISÁK IMRE JÁNOS

Teljes szövegű keresés

SISÁK IMRE JÁNOS
SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! A minap érdeklődéssel olvastam a most kormányra készülő MSZP-SZDSZ-kormány programját, amely a "Cselekedni, most és mindenkiért!" címet viseli. A fiatal képviselőtársam kijelentését megcáfolva jelzem, hogy volt időm és akaratom is végigolvasni a kormányprogramot; persze sajnálattal tudom megállapítani, hogy nem azt olvastam benne, amit szerettem volna. (Derültség az MSZP padsoraiban. - Közbeszólás: Az lehet!)
Különösen izgatott a mű szociálpolitikai fejezete, mert szerettem volna viszontlátni az MSZP választási kampányban elhangzott ígérethalmazát. Tévedtem! No persze nemcsak én, hanem a mű szerzője is, hiszen ennek a fejezetnek a "Jóléti fordulat" címet adta. Kedves képviselőtársaim, azt hiszem, ha jóléti fordulatról akarunk beszélni, jó néhány évet vissza kell mennünk, hiszen jóléti fordulat 1998-ban következett be, amikor a polgári kormány megkezdte működését. (Moraj az MSZP padsoraiból. - Dr. Baráth Etele: Másnap!) Akik már nem emlékeznének a Bokros-csomag kártételeire és családokat megnyomorító tetteire, azoknak esetleg erre felhívnám a figyelmét. A jóléti fordulat akkor következett be, amikor 1999. január 1-jén elkezdte a polgári kormány visszaállítani azokat a szociálpolitikai intézményeket, amelyek segítették a családokat. Ha a kormányprogram szerzői korrekten akartak volna fogalmazni, akkor legfeljebb ennek a jóléti fordulatnak a folytatásáról beszélhettek volna.
Különösen fájó volt számomra, hogy a kormányprogram társadalmunk legfontosabb közösségét, a családot, a családról való politizálást a szociálpolitikai fejezetben intézi el mindössze egyetlen oldalon. Ezért a magam és a Magyar Demokrata Fórum nevében véleményemet úgy fogalmazhatom meg, hogy ez a kormányprogram nem foglalkozik érdemben családpolitikával, csak valamiféle elnagyolt szociálpolitikára vagy szegénypolitikára utal. Ez utóbbi kettő fontos dolog, de a gyors magyar népességfogyás következtében az elmúlt négy év családpolitikájának a folytatása rendkívül fontos lenne. A Magyar Demokrata Fórum az elmúlt négy év kormányzásában az egyik legfontosabb eredménynek azt tartotta, hogy támogatást kapott családpolitikája folytatásához, az 1990-94 közötti családtámogatási rendszer visszaállításához, a Bokros-csomag által eltörölt adó-jóváírási rendszer felélesztéséhez.
(13.20)
A jelenleg kormányra készülő pártok körében folyamatos támadásnak volt kitéve a családi adókedvezmény intézményrendszere, mert azt nem minden család tudta igénybe venni. Sokszor hangzott el az önök szájából, hogy a gazdag családok még gazdagabbakká, a szegények pedig még szegényebbekké váltak.
Szeretném figyelmükbe ajánlani azt a tényt, hogy 1998-at megelőzően, azt hiszem, nem lehetett arról beszélni, hogy ki tudta igénybe venni, és ki nem. A nem létező dolgokat nem lehet igénybe venni.
Szeretném még az APEH, illetve a KSH számadatait is a figyelmükbe ajánlani. Lehet, hogy 1 115 258 család az önök szemében nem olyan sok, de kérem, ennyi az adózó gyermekes családok száma, ezekből pedig 87,3 százalék teljes egészében, 12,3 százalék pedig részben igénybe tudta venni a családi adókedvezményeket. (Göndör István: Nem ez van a KSH-ban, ne haragudj!)
Tisztelt Ház! A magyar nyelvet ismerve nem tudok mit kezdeni a kormányprogram 23. oldalán szereplő azon mondattal, amely így szól: "A kormány a családi adókedvezmény intézményét úgy fejleszti tovább, hogy ez a jelentős támogatás eljusson azokhoz is, akik ma ezt még kisebb jövedelmük miatt nem élvezhetik." Adókedvezményt jövedelmünk adóvonzatának határáig kaphatunk, tovább nem. Ami ezen felül van, az a szociálpolitikai eszközrendszer palettáján megjelenő költségvetési támogatás. (Kuncze Gábor: Negatív adókedvezmény!) A fogalmazás tehát minimum zavaros. Szomorú jövőt sejtet ez a nagyon helyesen visszaállított családi adókedvezmény rendszerét igénybe vevő családok számára.
A kormányprogram valójában a családi pótlék 20 százalékos emelését ígéri 2002-re, és úgy gondolja, hogy a szegénységre ez az az elixír, amely gyógyírt adhat. Valójában azonban ez átlagos családméret mellett mindössze 1-2 ezer forintos havi jövedelemnövekedést jelent. Nem azt mondom ezzel, hogy nem értünk vele egyet, hiszen a Magyar Demokrata Fórum programjában is szerepelt a családi pótlék valorizálása. Kérem, fontolják meg a népességfogyás megállítása érdekében, a gyermekvállalás szempontjait figyelembe véve, a polgári kormány által bevezetett gyermekgondozási díjnak a gyermek hároméves koráig történő kiterjesztését. Annál is inkább bízom e cél lehetséges megvalósításában, hiszen Csehák Judit miniszterjelölt asszony még 1989. augusztus 8-án úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy "lényeges könnyítést hoz 1990-ben a gyed kiterjesztése a gyermek hároméves koráig". Hát sajnos 1994 és '98 között ez semmit nem hozott.
Csak remélni merem, hogy pusztán a program készítőjének feledékenysége okozta, hogy a családpolitikai részből kimaradt az önök ígérete, amely úgy hangzott, hogy a gyermekgondozási segélyt 2002-ben 10 ezer forinttal emelik.
Nagyon helyesen tesznek említést a rászorult családok gyermekei számára megteremtendő ingyenes óvodai étkeztetés feltételeiről, de kérem, gondolják át, hogy az általános iskolás gyermekek legalább olyan nehéz körülmények között élő családok gyermekei közül kerülnek ki, tehát indokolt az ingyenes étkeztetés rájuk történő kiterjesztése is.
(Az elnöki széket dr. Szájer József, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Kérem, hogy az általam elmondottakat figyelembe véve próbálják megérteni, hogy a családtámogatási rendszer nem fejleszthető vissza négyévenként; hogy az önök nyelvén beszéljek: egy gyermek nem négy, hanem egy 24 éves projekt, és nemcsak olyan szóvirágokat igényel, mint például "a legnagyobb kincsünk a gyermek" - mert valóban az -, hanem tényleg kiegyensúlyozott, széles politikai konszenzuson alapuló családpolitikát is.
A Magyar Demokrata Fórum a családpolitikában nagyobb elkötelezettséget, világos vállalásokat, konstruktív folytatást vár a megalakuló MSZP-SZDSZ-kormánytól. A képviselőtársaimnak pedig figyelmébe ajánlom, hogy szavaimat a megtapasztalás vezérelte: higgyék el, '94 és '98 között ötgyermekes családapaként élni teljesen más, minőségileg más volt, mint '98 és 2002 között. Remélem, hogy a folytatás az önök részéről pozitív lesz.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem