ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Örülök neki, hogy ebben a sorrendben következünk, én Molnár képviselőtársam után, hiszen a téma, amiről beszélni szeretnék a kormányprogram vitája kapcsán, pontosan ugyanaz: a kormányprogramnak az információs társadalomra vonatkozó fejezete. Lehet, hogy sokakat meg fog lepni képviselőtársaim közül: én akkor, amikor kezembe vettem a kormányprogramot, azzal a szándékkal vettem kézbe, hogy ebben a fejezetben minél több támogatásra alkalmas dolgot találjak.
Alaposan elolvastam, többször megtettem ezt, s arra a következtetésre jutottam, hogy végül is ismert az a mondás, miszerint ha egy pohárban félig van víz, akkor az ember úgy is felfoghatja, hogy az félig tele van, meg úgy is felfoghatja, hogy félig üres. Most azzal a szándékkal álltam hozzá, hogy úgy beszéljek a kormányprogramnak erről a fejezetéről, mint ami az én reményeim, az én szándékaim és az én látásom szerint is félig tele van, és ez nagyon jó. Én azt gondolom, hogy azokban, amik benne találhatók, egyet tudunk érteni majd itt, a parlamentben.
Egyetértettünk abban az elmúlt két esztendőben, hogy az információs társadalom érdekében szükség van arra, hogy létrejöjjön egy külön kormányzati szervezet, létrejöjjön egy kormányzati szerkezet. Abban, én azt gondolom, integrált és egységes feladatot képezett a kormányzati informatika az információs társadalom fejlesztése, a hozzáférés bővítése révén és a hírközlés szabályozása. Ez most az önök elképzelései szerint szétválik majd. Nem örülök ennek, de azt gondolom, hogy nem kardinális kérdés. Vannak fontosabb kérdések, amelyekben érdemes talán a közös megoldást keresnünk.
Azért állítom, hogy az ebben a fejezetben találhatók révén a pohár félig tele van, mert azt gondolom, hogy megtették az első lépéseket a jó irányba. De azért van csak félig tele, mert - kicsit a kormányprogramból, de egyébként a miniszterjelölti meghallgatások kapcsán is ezt tudom mondani, ugyanez a tapasztalatom - ami hiányzik belőle, azok jól körbeírható konkrétumok.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ide, a Parlament épületébe egy formálódó tüntetés helyszínéről, a legnagyobb magyar távközlési szolgáltató székháza elől érkeztem. Beszélgettem az ott gyülekezőkkel, a tüntetést szervezőkkel, és beszélgettem a sajtó képviselőivel is. Megfogalmaztam egy konkrét javaslatot, ami, azt is mondhatnám, hogy félig egyezik az önök kormányprogramjában található szándékkal. Abban is benne van az, hogy a magyar internetpiac, vagy megfogalmazhatjuk úgy is, hogy a magyar információs társadalom egyik legsúlyosabb problémája, betegsége az, hogy a tömeges, olcsó internet-hozzáférés lehetősége nincsen biztosítva.
Önök is abba az irányba gondolkodnak, amilyen irányba mi gondolkodunk ennek kapcsán. Abba az irányba, hogy ha az egységes hírközlési törvény megalkotásakor megtettük azt, hogy az egyetemes szolgáltatások körét megfogalmaztuk a távbeszélő-szolgáltatások esetén, akkor talán itt lenne az ideje, hogy ezt megfogalmazzuk a távközlési szolgáltatások másik fontos területére, az internetszolgáltatásra is. Megvan a lehetőség tehát, én úgy érzem, benne van a kormányprogramban. Én megfogalmaztam ehhez egy konkrét javaslatot, amelynek persze a technikai paramétereiről vitázni lehet majd. Engedjék meg nekem, hogy most a Fidesz-frakció nevében az önök kormányprogramját ezzel egészítsem ki.
Én azt gondolom, hogy az egységes hírközlési törvény módosítására valószínűleg átfogó értelemben is szükség van; ez az önök kormányprogramjának is része. De azt gondolom, vannak olyan részei ennek a törvénynek, amelyeknek a módosítása sokkal hamarabb kellene hogy megtörténjen, mert rövid távon, gyorsan jelent hatékony megoldást egy létező problémára. Most a távközlési piacon megszűntek azok a fix díjas internetelérési lehetőségek, amelyek nagyon sok ember számára jelentették az olcsó internet-hozzáférés lehetőségét.
Én azt gondolom - ez a nemzetközi tapasztalat is egyébként -, hogy állami beavatkozás nélkül nincs lehetőség ilyen olcsó, fix díjas, mindenki számára hozzáférhető csomagok fenntartására. Ilyet kell beemelni az egyetemes szolgáltatások körébe. Az a javaslat, amit én most megfogalmazok itt önöknek, és megtettem ma a legnagyobb távközlési szolgáltató székháza előtt is, úgy hangzik, hogy államilag garantált áron, havi 2500 forintért havi 40 órás internet-hozzáférés biztosítása mindenkinek. Megoldható ez, csak a törvényt kell módosítani, de kell hozzá az állam részéről rendelkezésre bocsátott forrás is. Ez persze a felhasználók számától is függ. Többféle költségkalkuláció végezhető, de azt gondolom a nemzetközi trendek, a nemzetközi tapasztalatok alapján is, ez az a megoldás, amelynek irányába elmozdulni érdemes.
Mi meg fogjuk tenni az ezzel kapcsolatos javaslatot a törvénymódosításra a jövő héten. Ez nem átfogó törvénymódosítás, csak a törvény egy szakaszának a módosítása. Sürgős megoldás kell.
Az önök támogatása is szükséges ahhoz - nemcsak itt, a parlamentben a frakcióké, hanem a megalakuló új kormányé is -, hogy július 1-jére a magyar internetezők úgy érezhessék, hogy van megoldás, van számukra végre egy olyan csomag, amivel mindenki élhet, ami nem torzítja a piacot, hiszen bármely internetszolgáltató nyújthatja. Ráadásul az államnak is megvan az a lehetősége, hogy az internetszolgáltatókat a maga módján versenyeztesse. Viszont ehhez azt a különbözetet, ami az önköltségi ár és a fogyasztói ár között adódik, természetesen neki állnia kell. A világon a legtöbb helyen ezt teszik. Tegyük ezt mi is így, és akkor kialakulhat az az érzésünk, hogy a félig teli pohár lassan talán, lépésről lépésre, de a következő négy esztendőben megtelik majd.
Kérem, támogassanak minket, és ebben az esetben minden ilyen témában, ha pozitív dolgokat tapasztalunk, mi is támogatni fogjuk önöket.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem