PUSZTA BÉLA

Teljes szövegű keresés

PUSZTA BÉLA
PUSZTA BÉLA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hazánk eddigi történelme során sokszor kapta meg a kompország jelzőt. Nekünk a formálódó Európai Unióban a hídszerep jobban tetszik, azért, mert a híd nem szétválaszt, hanem összeköt, azért, mert stabil pillérekre épül, és azért, mert a rajta átvezető út egyenesen előrevisz. Ez a kormányprogram ilyen hídszerű: az úti cél az Európai Unió, de az úton még sok az akadályt jelző tábla.
A mostani kormány a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb felelősségével felruházott kormánya. Kettős a feladata: egyrészt az európai uniós csatlakozás, másrészt gazdasági teljesítőképességünk javítása, a piacgazdasági viszonyoknak egy szolidaritásra épülő, jóléti társadalom normáihoz való igazítása, a megtermelt javaknak a köz érdekében történő hasznosítása és az utóbbi években, évtizedekben felgyülemlett társadalmi problémák kezelése, az esélyegyenlőtlenségek erőteljes csökkentése.
Kormányprogramunk üzenete, hogy ennek a felelősségnek megfelelünk, és a kormányprogram pedig arról szól, hogy igent mondunk a modernizációra, kihasználjuk és felhasználjuk ennek érdekében az európai uniós előcsatlakozási időszak programjait és forrásait, a csatlakozást követően megnyíló alapokat, emellett a magyar gazdaság által évről évre megtermelt többletbevételeket. Mindezt természetesen nemzeti hagyományaink, értékeink ezeréves gyökereire alapozva tesszük.
Ez a kormányprogram arról szól, hogy gazdasági és humán versenyképességünk javítása mellett az uniós csatlakozás együtt segítse Magyarországnak Európa fejlettebb országaihoz való felzárkózását és a Magyarországon belül felzárkózási törekvéseket.
Ez a kormányprogram arról szól, hogy felismertük: elemi létérdekünk és szolidaritásról vallott nézeteink által diktált igény a társadalom minél szélesebb körének bekapcsolása a fejlődési folyamatokba, abból kiindulva, hogy amilyen széles körben biztosítjuk a bekapcsolódás lehetőségét, olyan széles körben és határon belülről lesznek biztosítva további fejlődésünk személyi feltételei.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezek egyik elengedhetetlen feltétele a közigazgatás átalakítása és az ágazati reformok végrehajtása. Ez köszön vissza a program decentralizációs lépéseiben, amikor is a kompetenciájában, szervezetében, személyi állományában és források fölötti rendelkezési lehetőségeiben túlsúlyos központi szint rovására erőteljes, érdemi megerősítést kapnak a központ alatti önkormányzati szintek.
Jómagam polgármesterként bizton állíthatom annak az alapelvnek a létjogosultságát, hogy szervezet és forrás ott és olyan mértékben álljon rendelkezésre, mint ahol és amilyen mértékben a közvetlen érintettség és érdemi szerep jelentkezik a feladat ellátásában.
Helyre kell állítanunk az önkormányzatok autonómiáját, gazdasági működőképességét. Ennek garanciája, hogy programunk felismeri a kormányzat és az önkormányzatok közötti egymásrautaltságot és érdekazonosságot. A két szint közötti kapcsolatot egy olyan nemzeti fejlesztési terv teremti meg, amely nem attól nemzeti, hogy annak nevezik, hanem attól, hogy széles körben egyeztetett, összehangolja, egymásra építi a központi, a térségi és helyi terület- és településfejlesztési elképzeléseket, amelyből a következő időszak tervezhető, kiszámítható országos, térségi és helyi szinten, stratégiában, programban, finanszírozásban egyaránt, és amely a területileg is kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtése érdekében figyelemmel kíséri és támogatja a Magyarországon belüli felzárkózási törekvéseket, a fejlettségbeli különbségek csökkentésére irányuló elképzelések megvalósítását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
(14.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem