PÁL BÉLA

Teljes szövegű keresés

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! A megalakuló nemzeti közép demokratikus koalíciójának kormánya a jóléti rendszerváltás gazdasági programjában kiemelt szerepet szán a turizmusnak. A turizmusnak, amely a magyar gazdaság egyik húzóágazata: gazdasági előnyein túl elősegíti az elmaradott térségek felzárkóztatását, a természeti-kulturális értékek megőrzését és hasznosítását, új munkahelyek teremtését és a lakosság életkörülményeinek a javítását.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi elismerjük: az elmúlt négy évben a leköszönő kormány jelentős költségvetési forrásokból jelentős fejlesztéseket indított el a turizmus területén, ami hozzájárult ahhoz, hogy a magyar turizmus vonzereje nőjön, és a gazdaság húzóágazata maradjon.
Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a turizmus jövőbeni fejlesztéséhez elengedhetetlen más feltételek megteremtése. Én háromról szólnék: az egyik az irányítási-szervezeti rendszer megváltoztatása; a másik a gazdasági-pénzügyi szabályozórendszer változtatása; a harmadik pedig a belföldi turizmus fejlesztése.
Mi megteremtjük a hétfőn megalakuló új kormányban a turizmus önálló állami irányítását, jobb feltételeket teremtve ezáltal ahhoz, hogy az a minisztériumok közötti koordináció, amely elengedhetetlen a turizmus fejlesztéséhez, jobb feltételek között valósulhasson meg.
Azt is lényegesnek tartjuk, hogy a turizmus különböző irányítási szintjein a regionális idegenforgalmi bizottságoktól az országos idegenforgalmi bizottságokig meghatározó szerepet szánunk a turizmus szakmai szervezeteinek.
Megalkotjuk ebben a ciklusban a turizmustörvényt, amely tartalmazza az állam, az önkormányzatok feladatait és a turizmusban érdekelt szervezetek együttműködésének kereteit.
A következő négy évben nagy figyelmet fordítunk arra, hogy az egész gazdasági-pénzügyi szabályozórendszer azonos és jobb feltételeket teremtsen a turizmusban érdekelt kis- és középvállalkozásoknak adó-, befektetési és hitelgarancia-kedvezményekkel ahhoz, hogy a magyar turizmus versenyképes legyen az Európai Unió piacán is.
Kedves Képviselőtársaim! Mindannyian tudjuk, hogy a magyar idegenforgalmon, a magyar vendégforgalmon belül nagyon kicsi a belföldi vendégforgalom aránya. Ezért tehát az üdülési csekkek adómentes értékhatárának emelésével, az ifjúsági és a szeniorturizmus normatív támogatásának a kialakításával arra fogunk törekedni, hogy a magyar lakosságnak nagyobb lehetősége legyen a turisztika különféle szolgáltatásainak az igénybevételére.
Természetesen mindez mit sem ér akkor, hogyha a jövőben nem teremtjük meg annak a feltételeit, hogy olyan egységes nemzeti marketingpolitikát folytassunk, amely a külképviseletek hálózatára építve, a Magyar Turizmus Rt. ez irányú tevékenységét a középpontba helyezve jelentősen növeli az ország ismertségét, turisztikai vonzerejének bemutatását külföldön és belföldön egyaránt.
Ehhez kérem önöktől támogatásukat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem