MOLNÁR GYULA

Teljes szövegű keresés

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Hölgyeim és Uraim! Miniszterelnök-jelölt Úr! A Deutsch Tamás által felvázolt tavasz 17 pillanata után engedjék meg, hogy visszatérjünk a kormányprogram vitájára, de egy rövid válaszban hadd reagáljak. Nagyon szépen köszönjük, hogy megkönnyítette a dolgunkat és így összeszedte az érveket. Igen, fogunk tudni hétfőn dönteni.
Amikor kettő, kettő és fél esztendővel ezelőtt először vetettük fel néhányan itt, a parlamentben és a nyilvánosság előtt, hogy a kormányzati helykeresés után a parlamentben is találjuk meg az információs társadalom helyét, akkor a szakma nagyon megijedt. Megijedt, mert rossz volt a tapasztalata. Azt tapasztalta, hogy ha a politika rátelepedik valamilyen témára, akkor kopik a szakmaiság és más szempontok kerülnek előtérbe.
Mára eljutottunk oda, mind a kormányzati struktúrában, mind pedig a parlamenti struktúrában, hogy a félelmük alaptalan volt, ma azt mondhatjuk, hogy a szakma - mind az informatika, mind pedig a távközlési szakma - egyként üdvözli azt a lépést, ami előtt hétfőn állunk.
Nem vagyok híve a nagy szavaknak, de mégis azt mondhatom, hogy a nemzeti közép kormánya egy történelmi tettet hajt végre, hiszen a megalakuló Medgyessy-kormányban, az új évezred első kormányában lesz Informatikai és Hírközlési Minisztérium.
Az információban egyre gazdagabb világ és a sikert mindinkább információs és tudáskategóriákban élő kiélezett gazdasági, politikai versenyfutás ma nem időszakos, hanem tartós kulcsszerepet kínál egy információs tárcának, ahogy fogalmaz egy tanulmány. Ha ugyanis körbepillantunk, azt látjuk, hogy a világban a '90-es évek elejére megjelent egy stratégiai felismerés. A nemzetek közötti versenyelőnyképzés kulcsütközetei mindinkább az információs térben zajlanak. Emiatt átfogó információstársadalom-fejlesztésre, azt képviselni képes kormányzati akaratra, és akár középtávú programokat is gondozni képes, erős szervezeti, intézményi háttérre van szükség.
A kezdeményezés a legkülönfélébb helyekről indul. Van, ahol a pénzügyi tárcától, például Dániában, az oktatási területtől, mint Finnországban, a gazdaságfejlesztéstől, mint Nagy-Brittaniában, a tudománypolitikától, mint az Egyesült Államokban, vagy akár a Belügyminisztériumtól, mint például a kisméretű, de nagyon fontos Mauritiuson.
A lényeg azonban mindig ugyanaz: teremtődjön alkalmas gazda, amelyik a természeténél fogva a dohosodásra hajlamos államigazgatáson belül friss gondolatokkal és víziókkal jelentkezik, amely kellőképpen szívós, hogy képes legyen eredményeket kicsikarni, és elfogadott partnerként tud érdeket érvényesíteni más tárcák információs fejlesztései során.
Mi is a helyzet ma Magyarországon, tisztelt hölgyeim és uraim? Az elmúlt négy esztendőben elveszítettük a relatív versenyelőnyünket a térségben. Alakult a kormányzaton belül egy struktúra, létrejött az Informatikai Kormánybiztosság, de már a megalakulásától kezdődően egy kettős szervezeti, szociológiai csapdában működött. Van nemzeti információs társadalom stratégiánk, de azt mondhatjuk, hogy ez nem több, mint feladatleltár. Elkészült a hírközlés liberalizációját szabályozó törvény, de a verseny, az árcsökkenés várat magára.
Most megalakul tehát az új minisztérium, amely ellentétben a véleményekkel, nagyon is komoly területet kap. Neki kell felügyelni, neki kell foglalkozni ezen iparág teljes egészével, az információs társadalom kérdéseivel és a hírközlés minden egyes ügyes-bajos problémájával. A kormányzati informatika, ellentétben az eddigi vélekedésekkel, nem elkerül ettől a minisztériumtól, hanem marad a helyén, marad ott, ahol az elmúlt 10-12 esztendőben mindig is volt. Mi is itt a teendő?
Azt gondolom, hogy itt a teendő világos: biztonságos belső kormányzati hálózat kialakítása, szolgáltató, ügyintézést gyorsító országportál megépítése, az elektronikus piactér kialakítása és végeredményeképpen hosszú távon a digitális demokrácia, a kormány on-line megteremtése.
A szocialista-szabad demokrata koalíciós kormány programjának megközelítése világos és egyszerű. Társadalom, ember, háló, gép és alkalmazás mezőjében vizsgálja a szükséges feladatokat.
(13.00)
Feladatának tekinti azt, hogy a következő években több számítástechnikai eszköz jusson az emberekhez olcsóbban. Céljának tekinti azt, hogy ezeket az eszközöket az emberek olcsóbban is használhassák, azaz olcsóbban kapcsolódhassanak a világhálóhoz. Feltétlenül feladatának tekinti az információs kultúra emelését minden egyes korosztályban. Utolsósorban pedig a magyar nyelvű tartalom növelésével megpróbálja vonzóbbá tenni ezt a területet mindenki számára.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezen gondolatokhoz kérjük az önök támogatását is. Ahogy miniszterjelölt úr tegnapi beszédében már jelezte: ahogy 12 esztendővel ezelőtt az európai integráció kérdése vált a parlamenti pártok alapkérdésévé, a konszenzus egyik elemévé, kérjük azt önöktől, hogy az információs társadalom programja mögé négypárti parlamenti konszenzust állíthassunk. Óriási elvárásokkal indul a tárca, de azt mondhatjuk, hogy megfelelő tőkével indul; mind a politika, mind pedig a szakma a bizalomcsekket átnyújtotta ezen tárcának.
Befejezésképpen egy barátom gondolatával szeretném zárni, aki azt mondta egyszer, hogy nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de bármi legyen is az, azt az internetről fogjuk megtudni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem