GULYÁS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

GULYÁS JÓZSEF
GULYÁS JÓZSEF (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A köztársaság polgárainak életminősége szempontjából meghatározó jelentőségű az, hogy milyen életkörülményeket, milyen feltételeket biztosít számukra az az önkormányzat, ahol életüket élik. Általános elvárás, hogy legyenek járhatóak az utak, városaink, falvaink legyenek csatornázottak, legyenek korszerűek, jól felszereltek oktatási-nevelési intézményeink, szociális intézményeink, legyen jó az egészségügyi ellátás színvonala.
A helyi közállapotokért, az intézmények fenntartásáért, a lakossági szolgáltatásokért, valamint fejlesztésekért leginkább felelős települési önkormányzatok és a rendszerváltás idején megálmodott önkormányzati rendszer az elmúlt időszak nagy vesztese volt. Miközben növekedett a gazdaság, az önkormányzatok gazdasági mozgástere az elmúlt ciklusban szűkült. A magát polgárinak nevező kormány csökkentette a polgárok önkormányzati támogatását, csökkentette a polgárok által választott önkormányzatok gazdasági önállóságát. Úgy csökkentették radikálisan 5 százalékra a helyben maradó személyi jövedelemadót, hogy közben a települési önkormányzatok kötelező feladatainak ellátására nem volt elégséges az a normatíva, amit biztosított a kormány.
Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint az ellátandó feladatok és a rendelkezésre álló források közötti egyensúly az elmúlt években romlott. Mára az önkormányzatok döntő többsége felélte fejlesztési forrásait, jelentős részük eladósodott, több mint egyharmaduk pedig önhibáján kívül került hátrányos helyzetbe. Nem beszélhetünk autonóm önkormányzatokról, jól működő önkormányzati rendszerről, ha településeink meghatározó része csak vagyonfelélésből, hitelekből vagy pótlólagos állami támogatásokból képes fedezni, biztosítani kötelező feladatainak ellátását.
Azzal, hogy az elmúlt négy évben az önkormányzati szféra pozíciói romlottak, a Fidesz vezette kormány rontotta polgárainak életminőségét. Ez a megállapítás akkor is igaz, ha voltak kiválasztott települések, kiválasztott ügyek, amelyek aránytalanul, sokszor megalapozatlanul részesültek a többletjavakból. Bizony, az elmúlt négy évben röpködtek a milliárdok! Ezzel szemben a Szabad Demokraták Szövetsége, továbbá az új koalíciós kormány céljának tekinti, hogy a jövőben közpénzekről, pályázati támogatásokról, a politikai, polgártársi szempontok helyett a települési adottságok, a reális igények figyelembevételével szülessenek meg a döntések.
Tisztelt Ház! A kormányprogram vitájában érdemes szólni arról is, hogy mit mondtak a programról ellenzéki képviselőtársaink. A tárgykörben leginkább figyelemreméltó hozzászólás nyilván nem véletlenül Gémesi Györgyé volt, aki gyakorló önkormányzati politikus. A Demokrata Fórum önkormányzati politikusa elismerően szólt a kormányprogramban megjelenő értékekről, az önkormányzati autonómiáról, a korábban mellőzött érdekegyeztetés fontosságáról, kiállt a regionalizmus megvalósítására irányuló kormányzati törekvések mellett, és persze jelezte azt, hogy itt a részletek körül nyilván lesz vita a szereplők között.
Soványkának minősítette azonban a kormányprogramban szereplő konkrétumokat. Szeretném felhívni az ő figyelmét és mindazok figyelmét, akik ezt a kormányprogramot ilyen módon bírálják, vessék össze az Orbán-kabinet kormányprogram-tervezetével, és meg fognak lepődni: ebben a kormányprogramban, amelyet most vitatunk, konkrét célkitűzések, számok vannak, konkrétumok vannak, szemben az előző kormány programjával, amely egyetlen egy számot nem tartalmazott.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmondottak alapján nem véletlen, hogy a sokat bírált önkormányzati finanszírozási rendszer érdemi átalakítása az új kormány egyik fontos célkitűzése. E feladatba és valamennyi önkormányzatokat érintő döntésbe be kívánjuk vonni az érdekvédelmi szervezeteket, az önkormányzati szövetségeket és a szakmai szervezeteket. Indokoltnak tartjuk, hogy a regionális önkormányzatok működésének kezdetére a finanszírozási rendszer átalakítása befejeződjék.
(12.30)
A finanszírozási reform kivitelezésekor cél, hogy biztosítsuk az önkormányzatok gazdasági önállóságát, a rájuk bízott feladatok végrehajtásához szükséges forrásokat; cél továbbá, hogy biztosítsuk a rendszer kiszámíthatóságát.
A ciklus első felében jelentősen megnöveljük, megduplázzuk az előző kormány által drasztikusan lecsökkentett szabad rendelkezésű, úgynevezett helyben maradó személyi jövedelemadó-részt, ezzel párhuzamosan azonban törekedni fog a kormány arra, hogy a települési és a területi egyenlőtlenségeket felszámolja.
Bízom abban, hogy az előző kormányzati ciklussal szemben az előttünk álló kormányzati ciklus végére jobbak lesznek a kilátásaink, és élhetőbb lesz az ország.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem