DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Teljes szövegű keresés

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én azt gondolom, hogy nagy baj van akkor, amikor olyan programot kell tárgyalnunk, ahol a programalkotó még nem jutott el addig sem, hogy a saját önazonosságát helyesen meghatározza. Ez a program, amely itt fekszik előttünk, állítólag egy nemzeti közép programja. Én amikor ezt hallottam és amikor olvastam, akkor némi aggodalommal gondoltam arra: nincs itt valami tudatbéli zavar?
(11.40)
Nem mutatkozik itt valamiféle olyasmi, ami persze várható volt, hogy ezt mondtuk a választóknak és most ezt fogjuk mondani, amikor kormányzunk? Bizony, tisztelt Ház, úgy tűnik, hogy ez a régi szép szocialista hagyomány, amely szerint nem annak nevezzük magunkat, amik vagyunk, nagyszerűen folytatódik. Talán még emlékeznek a történelemből, hogy egyszer nagyon régen, még valamikor 1917-ben ennek a pártnak a keleti elődpártja valahogy úgy kezdte, hogy kisebbségben voltak és többségnek mondták magukat. Ettől lettek bolsevikok. Azt gondolom, tisztelt Ház, hogy jó lenne és helyes lenne, ha ez a kormány világosan megmondaná a polgároknak, hogy tisztelt ország, mi egy liberális és kicsit szocialista kormány vagyunk. Jó lenne és helyes lenne, ha megmondaná, hogy az a program, amelyet önök itt olvashatnak, egy liberális és valahol egy kicsit szocialista beütéseket is tartalmazó program. Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, ha legalább tudjuk, hogy mi az, amivel vitatkoznunk kell, mi az, aminél helyt kell állni a másik oldalon, sokkal egyszerűbb a dolgunk, és talán ezt kellene követni.
Én ma itt a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportjának részéről szólok. De szeretném leszögezni egyszer s mindenkorra a saját önazonosságunkat. Nevezetesen, hogy ugyanakkor annak a Kisgazda Polgári Egyesületnek a képviselőjeként is szólok, amelynek képviselői a jövőben ebben a Házban képviselni fognak egy nagyon határozott álláspontot. Egy nagyon határozott álláspont, amely a legjobb hagyományokat jelentő magyar radikalizmus folytatását is jelenti. Azt jelenti, hogy nem fog eltűnni ebből a Házból az a szó, amely a valóságot valóságként, a csúsztatást akként és a hazugságot hazugságként fogja megjelölni. Úgy gondolom, nem hangerő fogja eldönteni a tisztelt Házban, nem az, hogy melyik oldalról mekkora ordítozás fog majd behallatszani, hanem majd az érvek és az ellenérvek fogják eldönteni mindazt, hogy vajon mi az, amit ez a kormány szándékozik tenni.
(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Először kezdem egy pozitívummal, amely ugyan nem így hangzott el a választási kampány során, de örvendezve olvasom. Úgy szól az I. fejezetben: "mindenki csak teljesítménye, munkája alapján boldogulhat". Ez a mi számunkra nagyszerű üzenet, hiszen ez a polgári szövetség közös gondolatával azonos. Azonban nem olyan nagyszerű üzenet ez azoknak, attól tartok - de ez nem a mi gondunk legyen -, akik azért szavaztak egy tömörülésre, mert úgy gondolták, hogy korlátlan segélyekről és a munka megbecsülésének a háttérbe szorulásáról lesz szó. Tartok tőle, hogy mindkét oldalon csalatkozni fognak, mert sem az egyik, sem a másik nem fog bekövetkezni.
Tisztelt Ház! Olyan ígéretek is vannak ebben a programban felsorolva, amelyeknek a teljesítése nagymértékben találkozik azzal, amit mi is szeretnénk. Nagyon helyesnek tartanánk, ha sokkal nagyobb pénzek áramlanának például a mezőgazdaság területére. De nagyon nem helyeselnénk, ha az egyenlőség alapelvének a hangoztatása azt eredményezné, hogy az erősek még erősebbek, a gyengék pedig még gyengébbek lennének. Nagyon nem tudjuk támogatni azt a fajta meggondolást és azt a fajta lehetőséget, ahol az esélyegyenlőséget oly módon képzelik el, hogy akinek a hátán negyven év óta száz mázsa súly van, az ugyanúgy fusson, mint akinek a lábán egy szál tornacipő. Azt gondolom, hogy az esélyegyenlőség akkor áll fenn, ha ezeket a különbözőségeket elkezdjük kiegyenlíteni.
Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a saját szakterületemről is szóljak egy rövid mondatot. Meg kell mondanom, hogy házon belül, mármint a Környezetvédelmi Minisztériumon belül fogadásokat ajánlottunk arra néhányan, hogy kik lesznek azok, akik elkészítik a környezetvédelmi programot ebben a programrészben, és ezt jóízűen tettük, mert ott olyan szocialista elkötelezettségű szakemberek dolgoznak, akik kiválóak. Mélységesen sajnálom, hogy minden bizonnyal ezek közül egyetlen egyet sem vettek figyelembe, ezek közül egyetlen egy sem írhatott egy sort sem bele, mert ellenkező esetben akkora szamárságok, mint amik megjelentek, nem kerülhettek volna be. Szeretném csak a legszebb gyöngyszemek egyikét felolvasni: "Mind szélesebb körben alkalmazzuk a biológiai szennyvíztisztítást, ami a műtárgyépítéses megoldásnál jóval olcsóbb". Hát, tisztelt Ház, háromféle műtárggyal való szennyvíztisztítás történik, ebből az egyik a biológiai. De nem erre gondolt az igen kedves "szakember", idézőjelben szakember, aki ezt megírta, hanem arra, amire mi már külön támogatást is adunk, a természetes szennyvíztisztítási eljárásokra. De akkor erről kell beszélni! Akkor ezt kell preferálni, és akkor mi is támogatjuk! Akkor ehhez kell támogatást adni!
Szilárd meggyőződésem, hogy akkor jár el helyesen a tárca új vezetése, ha a saját elképzelése, a saját elgondolása és a legjobb hagyományok folytatása mentén próbálja majd a tárcát továbbra is vezetni. Mert szeretném leszögezni, ha már ennél a témánál vagyok, hogy a környezet- és természetvédelem egy olyan egység, amely egység mindannyiunk érdeke. Nem ijesztgetés az, amit most már tudósok állítanak, hogy 2030-ra nagy valószínűséggel a természeti környezetünk 70 százalékát fogjuk felélni, ha nincs változás.
Alapvető kérdés tehát, hogy ebben mi történik. Alapvető kérdés, hogy ezen a téren történik-e áttörés. Ehhez képest ez a program egyetlen betűt nem tartalmaz a természetvédelemről! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a környezet- és természetvédelem csak egy egységben értékelhető és a természetvédelem semmivel nem gyengébb lába ennek, mint a környezetvédelem.
Nagyon-nagyon mélyen egyetértek azzal - és ez egy nagyon jó dolog lehetne -, hogy 2006-ra az ország kétharmadában a szennyvízelvezetést és -tisztítást megoldják. Most már csak azt kellene mellétenni, hogy - idézem az előttem szólókat - honnan veszik ehhez a mintegy 800-1000 milliárd forintot. Mert a vállalásunk Brüsszel irányába úgy történt, hogy az érzékeny területeken 2008-ra megvalósítjuk ezt a szennyvízelvezetést és -tisztítást, de ezzel kapcsolatban az akkori ellenzék részéről az hangzott el, hogy ez felelőtlen vállalás volt. Ehhez kell mérni ezt is. Egy biztos: ami rajtunk múlik, ennek a teljesítésében minden erőnkkel közreműködünk.
Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a magunk részéről minden jó dolgot támogatni fogunk. Minden olyannál ott leszünk, amely az ország, a polgárok érdekeit szolgálja. De a legkeményebb hangnemben fogjuk elutasítani és minden lehetőséget, amit a jog biztosít, fel fogunk használni annak érdekében, hogy ne történjék olyan fordulat, amely ennek az országnak a kárára, a hátrányára és a polgárok életminőségének az elveszítéséhez vezethetne. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem