DR. SALAMON LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Vastagh képviselő úr iménti felszólalásából két elemre szeretnék röviden válaszolni.
Az egyik a büntető törvényeink szigorának kérdése. A képviselő úr előadása, óvatos fogalmazása ellenére is sejteti azt, ami az igazságügyminiszter-jelölt úr alkotmányügyi bizottsági meghallgatásán nyilvánvalóbb volt, és ami minket nem kis aggodalommal tölt el: tartunk attól, hogy a hivatalba lépő kormányzat vissza akar lépni a büntető törvények szigorát illetően. Például az alkotmányügyi bizottságban elhangzott Bárándy Péter igazságügyminiszter-jelölt úr szájából, hogy nem ért egyet a középmértékű büntetéssel, és elképzelhető - legalábbis ezt sejtették az ott elhangzottak -, hogy módosító indítványokkal, törvényjavaslatokkal ettől eltérésre kerül sor.
(11.00)
Vagy például kifejezésre juttatta, hogy a kábítószer elleni küzdelemben a törvényi szigor enyhítését tartaná indokoltnak. Két percben igazán nem lehet ennél többet foglalkozni ezzel, de szeretnék hangot adni a Fidesz-frakció és a magam aggodalmának is ezekkel az elképzelésekkel kapcsolatban.
A másik dolog az alkotmánymódosítás kérdése. Én azt gondolom, hogy azok a kihívások, amik előttünk állnak, valóban megkerülhetetlenné teszik, hogy az alkotmánymódosítás bizonyos kérdéseit végiggondoljuk. Ez azonban széles körű konszenzust igényel, lévén ez kétharmados törvény, már eleve ebből következik, és adódik abból is, hogy amit az alkotmány kérdései általában szabályoznak, abban széles körű társadalmi megegyezésre kell jutnunk.
Azonban ahhoz, hogy ez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) eredményes legyen - befejezem, elnök úr -, szükség van arra is, hogy megfelelő együttműködési helyzet, légkör alakuljon ki, és én tartok attól, hogy például ennek a vitának a hangneme vagy stílusa, a kampányvádaskodások folytatása a Szocialista Párt részéről nem ezt a konszenzuskereső magatartást látszik előttünk igazolni.
Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem