DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! "Ha egy demokráciában a közvélemény nem viseltetik megértéssel a tudás iránt, sem a demokráciának, sem a tudásnak nincs reménye a fennmaradásra." Az idézet Selye János legendás könyvéből való, és az a meggyőződésem, hogy a XXI. század első éveiben a mi hazánknak különösen fontos, hogy ezt értse és megértse.
Számomra ugyanakkor lényeges kérdés, hogy mit tehet a politika mindezért, még pontosabban: mit kell tennie és mit nem szabad tennie. Mindenekelőtt meg kell teremteni a szükséges feltételeket emberi, érzelmi és egzisztenciális értelemben. Másrészt meg kell teremteni a lehetőségeket infrastrukturális alapon, hogy mindez minél több emberhez eljusson, minél többen részesüljenek a megszerezhető tudásból.
Számomra ez a tudásalapú társadalom feltételrendszere, és minden programot, minden célkitűzést ennek fényében érdemes elemezni. Mert ne legyen kétség önökben, hölgyeim és uraim, hogy országunknak és a mi nemzetünk számára az emberi tehetség és a tudás a valós fejlődés iránya, ez a tényleges csatlakozás, a helyesen értelmezett integráció, mert nincs demokrácia modern tudás nélkül, és nem fejlődhet a tudás társadalma demokratikus körülmények híján.
Én azt állítom, hogy az előttünk fekvő kormányprogram, az új évszázad első választása nyomán megalakuló kormány programja ebbe az irányba mutat. Azt állítom, hogy ez a program az oktatás dolgában is szakmailag megalapozott, politikailag bátor és reális. A kormányprogram prioritást, központi szerepet biztosít az oktatásnak, és azt mondtam, a politikának ezen a területen is meg kell teremtenie a szükséges emberi, egzisztenciális feltételeket.
Kormányunk 50 százalékos bruttó alapbéremelést nyújt a pedagógusok számára, sőt egyes esetekben a diplomás minimálbér bevezetésével az emelés ezt a mértéket is meghaladja. Hogy konkrét legyek, hadd mondjam el, hogy ma egy főiskolai diplomával rendelkező, pályáját most kezdő középiskolai tanár bruttó alapbére 61 061 forint, és ez szeptembertől 100 ezer forintra nő, vagyis ebben az esetben is meghaladja az 50 százalékot. Hasonlóképpen 50 százalékos bruttó alapbéremelést hajtunk végre a felsőoktatásban.
Csak szeretném leszögezni, hogy ilyen mértékű béremelés Trefort Ágoston és Csáky Albin időszaka óta, mintegy 120 éve nem volt Magyarországon, és ezt tisztelettel kérem figyelembe venni. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Szórványos taps a Fidesz soraiban.)
(12.40)
Én ezt olyan intézkedésnek tartom, amely megteremti az első lépést és a kellő alapot arra, hogy a magyar pedagógusok, a magyar értelmiség legnagyobb csoportja társadalmi szerepéhez és fontosságához mérten méltó megbecsülésben részesüljön. Hangsúlyozni szeretném: ez az első lépés és a kellő alap. Itt szeretném elmondani, hogy bár tanáraink döntő többsége közalkalmazottként, önkormányzati iskolákban dolgozik, kollégáink mintegy 10 százaléka más helyzetben van. E helyről szeretném kijelenteni, hogy kormányunk tisztelettel tekint a magyarországi egyházi oktatásra, hasonlóképpen az alapítványi iskolákra, s a béremelés éppúgy vonatkozik az egyházi iskolákban és az alapítványi iskolákban dolgozó pedagógus kollégáinkra, mint a többségre.
Beszéljünk a dolgok érzelmi részéről is! Mi kiszámíthatóságot és biztonságot ajánlunk a magyar iskoláknak, és a tantervek évtizedes háborúja helyett meghozzuk az iskola békéjét. Már az elkövetkező hetekben megtesszük a szükséges javaslatokat és módosításokat ahhoz, hogy minden magyar család, minden szülő és diák számára kiszámítható és előre tervezhető legyen a tanév, így minden évben szeptember első munkanapján fog kezdődni a tanév, és június második hetének utolsó munkanapján fog befejeződni, s ez már így lesz ebben az évben, a 2002/2003-as tanévtől kezdődően.
Megerősítjük az alapfokú oktatást, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink biztos alaptudással rendelkezzenek, biztonsággal tudjanak írni, olvasni, számolni, értsék az elolvasott szöveget, mert az a meggyőződésem, hogy nincs piacképes tudás, nincs konvertálható ismeret, ha az alap nem szilárd. S mi az, amit nem szabad tennie a politikának? Hölgyeim és Uraim! A politikának semmi keresnivalója a tantermekben, semmi keresnivalója a gyermekek fogalmazásfüzeteiben, s a politikának semmi keresnivalója a tudományban, márpedig szomorúan kell jeleznem, hogy ma ott van, mi meg ki fogjuk onnan vinni. A kormány elkötelezett híve a magyar anyanyelv és az irodalom ápolásának, a magyar történelem kutatásának és művelésének, és kiáll az intézményrendszeri fejlesztése mellett határainkon innen és határainkon túl.
Összegezve én mégsem ebben látom csak a politikai bátorságot, hanem abban, hogy szakítva a korábbi időszakkal, nem mondjuk minden korábbira azt, hogy csak azért sem, hogy csak az a jó, és csakis az a jó, amit mi gondolunk, és minden más elvetendő. Én örömmel állok ki minden folytatásra érdemes jó dolog mellett, így kijelentem, hogy folytatni fogjuk és megerősítjük a diákhitelt, mert nem lehet négyévenként csak azért is, csak azért se játékot űzni az országgal, az emberekkel, főként olyan területen nem, mint az oktatás.
Tisztelt Ház! Ez az oktatási program szociáldemokrata alapon áll, hűen tükrözi a liberális értékeket, és számos kapcsolódási pontot nyújt a szó legnemesebb értelmében vett középjobb-konzervatív gondolkodásmódnak. De ami még ennél is fontosabb: őszintén gondolom, hogy Magyarországnak jó. Arra kérem önöket tehát, hogy ennek alapján döntsenek róla! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem