DR. FODOR GÁBOR

Teljes szövegű keresés

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az előttünk lévő program azokat a politikai célokat foglalja össze, amelyek a Szabad Demokraták Szövetségének és a Magyar Szocialista Párt koalíciójának a politikai céljai. A Magyar Szocialista Párt a szociáldemokrácia elveit vallja, a Szabad Demokraták Szövetsége liberális párt. Ez egy demokrata koalíció, amely demokrata koalíció helyre kívánja állítani ennek az országnak a tekintélyét, a jövőjét kívánja szolgálni, a jövőjének a fejlődését, és helyre kívánja állítani mindazt a rombolást, amelyet az elmúlt négy évben el kellett szenvednünk. (Szita Károly: Gabika!)
Melyek a legfontosabb politikai célok, amelyek kirajzolódnak ebből a programból? Először is a jogállam helyreállítása, hiszen láttuk azt, hogy a Fidesz vezette kormánykoalíció rögtön hivatalba lépése pillanatában milyen támadást indított a jogállam ellen.
Másfelől a gazdasági fellendülés megteremtése ugyancsak a feladatunk, hogy még egyszer ebben az országban ne forduljon elő az, hogy szegények és gazdagok között olyan mértékben nő a különbség, ahogy az elmúlt négy évben nőtt.
Harmadrészt a korrupció felszámolása az elsőrendű feladatunk, hiszen még egyszer nem szabad, hogy előforduljon ebben az országban, tisztelt képviselőtársaim, hogy olyan mértékű korrupció legyen ebben az országban, mint az elmúlt négy évben. (Moraj a Fidesz soraiban.)
Végezetül az ország nemzetközi tekintélye és nemzetközi tekintélyének a helyreállítása is a feladatunk, hiszen ez olyan mértékű csorbulást szenvedett az elmúlt négy évben, hogy nem szabad megengednünk újra, hogy úgy nézzen ránk a nemzetközi közösség, mint ahogy most, 2001 végére, 2002-ben néz Magyarországra.
Én, tisztelt képviselőtársaim, e fontos célok közül, amelyeket a kormányprogram megfogalmaz, az elsővel, a jogállam helyreállításával szeretnék most foglalkozni. Miért fontos ez, képviselőtársaim, és miért kell helyreállítani egyáltalán a jogállamot? Nos, természetesen a teremben ülők jól emlékeznek erre, a leendő ellenzéki képviselőtársaim különösen, hiszen ők ennek aktív résztvevői voltak, hogyan támadta meg annak idején a Fidesz vezette kormánykoalíció mindazokat az értékeket, amelyek a rendszerváltás alapértékei voltak, és hogyan hozta vissza a Fidesz vezette kormánykoalíció a pártállam felépítésének hangulatát ebben az országban. (Révész Máriusz: Nézz már a koalíciós partneredre!)
(10.30)
Emlékszünk rá, hogy a jogállam megtámadásának folyamatában az egyik első stáció volt a parlament működésének korlátozása, a háromhetes parlamenti ülésezési rend bevezetése; emlékszünk rá, hogyan akadályozták meg a vizsgálóbizottságok felállítását; emlékszünk arra, hogyan csorbították az ellenzéki jogokat. Emlékszünk arra is, hogyan támadták meg a bíróságok függetlenségét, és hogyan próbálták befolyásolni a bíróságokat a költségvetés és a pénzügyi támogatás módszereivel, visszatartásával, meg nem adásával; másfelől emlékszünk arra is, hogy az ügyészség hogyan került olyan helyzetbe ebben az országban, hogy a politikai befolyásolás eszközeként tekint ma nagyon sok polgár rá.
Emlékszünk arra is, hogy mi történt a média területén, tisztelt képviselőtársaim: nyílt támadás a média szabadsága ellen, amelyet most kellett helyreállítanunk, néhány nappal ezelőtt, és amely miatt Európa is figyelmeztetésben részesítette Magyarországot. És emlékszünk arra is, hogy az önkormányzatokat hogyan támadták meg, az önkormányzatok függetlenségét, hogyan igyekeztek pórázon tartani az önkormányzatokat, és alakították ki azt a modellt, hogy voltak jó önkormányzatok, és voltak rossz önkormányzatok. A jó önkormányzatok természetesen azok voltak, amelyek az éppen leköszönő kormány politikusai által vezetettek voltak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mi a teendő? Mit kell tenni a szociáldemokrácia és a liberalizmus elveit valló kormánykoalíciónak, a demokrata kormánykoalíciónak? Helyre kell állítanunk a jogállamot, tisztelt képviselőtársaim, azért, mert ez a meggyőződésünk; azért, mert mi demokraták vagyunk; azért, tisztelt képviselőtársaim, mert ebben az országban akkor lesz társadalmi béke, és akkor lesz megnyugvás, ha kiszámítható szabályok lesznek végre, és nem pedig barátok és üzletfelek uralma lesz, és a törvény előtti egyenlőség egyenlőség lesz, és nem az fog számítani, hogy kinek milyen kapcsolatai vannak, milyen barátai vannak, milyen rokonai és ismerősei vannak befolyásos helyen. Ez a jogállam, tisztelt képviselőtársaim. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Nos, a jogállam helyreállításának folyamatában mi vissza fogjuk adni az ellenzéki jogokat önöknek (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Köszönjük!), mert nekünk szükségünk van önökre mint ellenzékre. Szemben a leköszönő miniszterelnök úr elhíresült kijelentésével, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is, mi nem ezt gondoljuk. Mi azt gondoljuk, hogy szükség lesz a Fideszre és a Demokrata Fórumra, és azt várjuk önöktől, hogy valóban komoly ellenzékként működjenek a parlamentben, kritizáljanak minket, és ha a kritikájuk olyan lesz, amit érdemes megfogadni, valóban meg fogjuk fogadni. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Másfelől, tisztelt képviselőtársaim, helyre fogjuk állítani a parlament ülésezését, hiszen már bejelentettük, hogy hetenként fog ülésezni ezután a parlament, megfelelően a rendszerváltás utáni hagyományoknak.
Harmadrészt, ügyelni fogunk a bíróságok függetlenségére, nehogy - akár a költségvetési támogatáson keresztül - még egyszer befolyásolni próbálják a magyar független bíróságokat.
Negyedszer, az ügyészség politikai befolyásolását is szeretnénk mindenképpen megszüntetni. Azt szeretnénk, ha ebben az országban olyan ügyészség lenne, amely nem elkötelezett valamelyik politikai pártnak, hanem elkötelezett a parlamentnek, és elkötelezett a magyar polgároknak.
A média függetlenségét is helyre fogjuk állítani, tisztelt képviselőtársaim (Közbeszólások a Fidesz soraiból: TV2, RTL Klub!), hiszen a közmédia függetlensége rendkívül fontos ebben az országban (Közbeszólások a Fidesz soraiból.), és még egyszer elő nem fordulhat az, hogy a kormány propagandaeszköze lesz a Magyar Televízió és a Magyar Rádió, ahogy az elmúlt időszakban ezt tapasztalhattuk. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
És, tisztelt képviselőtársaim, az egyik legsúlyosabb ügyben is lépni fogunk, és ez pedig a korrupció kérdése. Nem fogjuk megengedni azt, hogy ebben az országban még egyszer az legyen, mint ami az elmúlt négy évben volt. És ki kívánjuk vizsgálni mindazokat az ügyeket, amelyekre a gyanú árnyéka vetült az elmúlt időszakban. Ebben a harcban számítunk az ügyészségre, számítunk a rendőrségre, számítunk a parlamenti képviselőkre, és számítunk a parlamentre.
Ezúton szeretnénk bejelenteni, hogy kezdeményezni fogjuk egy olyan testületnek a felállítását, amely az Országgyűlés közvagyon felhasználását ellenőrző felügyeleteként a parlamentnek lenne felelős, és a parlamentnek felelősen az állami vagyon, a közvagyon megóvásán és a közvagyon elherdálásának megakadályozásán dolgozna az elkövetkezendő időben. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Sajnos az elmúlt négy év megtanított minket arra, hogy erre szükség van, és mi ebből nem kívánunk engedni, mert azt gondoljuk, hogy a Magyar Köztársaság rákfenéje volt az elmúlt négy év korrupciója. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A jogállam helyreállítása, mint mondtam, nem egyszerűen szólam, hanem meggyőződés, filozófia - ennek a kormánynak a meggyőződése és filozófiája. Ehhez kérjük az önök segítségét.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem