DR. DEUTSCH TAMÁS

Teljes szövegű keresés

DR. DEUTSCH TAMÁS
DR. DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az alkotmány és a Házszabály rendelkezései alapján hétfőn egy sajátos természetű döntést hoz majd a magyar parlament. Sajátos természetű döntést, mert hétfőn a határozathozatalkor egyszerre dönt a Magyar Köztársaság Országgyűlése a Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt úr által beterjesztett kormányprogramról, és egyszerre, ugyanazon szavazással dönt a kormányfő személyéről. Kevés ilyen alkotmányos intézmény van, amikor egy határozathozatallal két kérdésben, két tárgyban is dönt a Magyar Országgyűlés. Egyszóval a hétfői döntés egyszerre jelenti a kormányprogram kormányzásra való alkalmasságáról hozott döntésünket, és egyszerre jelenti a miniszterelnök-jelölt kormányzásra való alkalmasságáról hozott döntést.
Az elmúlt két napban a kormányprogram kormányzásra való alkalmasságának kérdéséről ejtettünk, ejtettek igen tisztelt képviselőtársaim szót, ugyanakkor, mivel a hétfői döntésünk tartalma, tárgya a miniszterelnök-jelölt kormányzásra való alkalmasságáról születő döntés, ezért erről a kérdésről is beszélni kell.
Ahogy tegnap Medgyessy Péter úr, egy talán klasszikussá váló megfogalmazásával jelezte, az ember több mint igen bonyolult szerves anyag, nyilvánvaló, hogy ez mindenkire igaz, a miniszterelnök-jelöltre is. Nem szeretnénk mi magunk, a parlament kisebbségéhez tartozó képviselők ítélni a miniszterelnök-jelölt kormányzásra való alkalmasságáról, éppen ezért azt a megoldást választjuk, hogy ennél a kérdésnél segítségül hívjuk Medgyessy Pétert magát, hogy ő korábban, a nyilvánosság előtt tett nyilatkozataival milyen támpontokat ad ennek a kérdésnek az eldöntéséhez. Engedjék meg tehát, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy pontosan, források idézésekor megszokott és elvárt módon, a forrás helyének és idejének megjelölésével az önök figyelmébe ajánljam a hétfői döntésük szempontjából megítélésem szerint nélkülözhetetlen gondolatokat! (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Lássuk!)
Medgyessy Péter idén március 30-án az ATV "Magánbeszélgetések" című műsorában a vidék Magyarországáról vallott gondolatairól beszélt. Szó szerint a következőket mondta: csak egy példát mondok, szinte mindenkinek hiányoznak a fogai. Szóval fogatlanok, rossz állapotban vannak, rossz lelkiállapotban vannak. A miniszterelnök-jelölt úr tehát a vidék Magyarországát kivétel nélkül fogatlan emberekből álló tömegnek látja. (Derültség az MSZP padsoraiból.)
Ugyancsak március 30-án az ATV "Napkelte" című műsorában a kisemberekhez való viszonyáról is vallott Medgyessy Péter, a következőt mondta: végül is le kell néha ereszkedni a néphez is. (Derültség a Fidesz padsoraiból.) A miniszterelnök-jelölt úr a kisemberekhez való viszonyát a "végül is le kell néha ereszkedni a néphez is" gondolatban kívánta megfogalmazni. Mint ahogy az elmúlt két napban több gondolat hangzott el arról, hogy mennyiben tartja meg, tartja be azokat a vállalásokat a Medgyessy Péter által benyújtott kormányprogram, amely a családtámogatási rendszer folytatásáról szól, érdekes tehát megvizsgálni azt a kérdést, hogy mi Medgyessy Péter álláspontja a családtámogatásról, a családbarát kormányzati tevékenységről.
Ugyancsak ezen a napon - ez egy érdekes nap lehetett az ő életében -, 2002. március 30-án azt mondta: "Nézze, a családbarát fogalom egy nem nagyon kézzelfogható fogalom". Talán ez a miniszterelnök-jelölti gondolat választ ad arra, hogy miért és miért olyan formában szerepelnek a benyújtott kormányprogramban a családtámogatási rendszerrel kapcsolatos elképzelések.
2001. december 23-án, tavaly, a karácsonyt megelőző napokban Medgyessy Péter az ATV "Emberközelben" című műsorában az 1956-os forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos gondolatairól is szólt mindenkihez.
(12.50)
Medgyessy Péter a következőket mondta. "Azok a generációk, akik '56-ban egymással szemben álltak, lassacskán kihalnak. A szereplők jelentős része ma már öreg ember, nem kell ezzel a kérdéssel foglalkozni."
A miniszterelnök-jelölt egy másik helyen egy kérdésre azt válaszolta: "Miért ne lettem volna az MSZMP KB tagja?" Talán hogy ha néhány, az 1956-os forradalom és szabadságharcban részt vevő, azt követően törvénytelen eljárások részesévé váló forradalmárt megkérdezett volna, biztos, hogy választ tudtak volna adni, hogy miért nem lehetett volna az MSZMP KB tagjának lenni.
A miniszterelnök-jelölt úr által beterjesztett kormányprogram a 26. oldalon a következő mondatot tartalmazza. "Visszaadjuk a nyugdíjasoknak azt az 52 milliárd forintot, amit 1999-ben a jogbiztonságot súlyosan sértő módon elvettek tőlük." (Göndör István: Így igaz!)
Nézzük meg, hogy miniszterelnök-jelölt úr hogyan vélekedett erről a kérdésről 1999 májusában, tehát alig három esztendővel ezelőtt, ugyanebben a hónapban. Akkor a Beszélőnek adott interjújában a következőket mondta: "De volt még néhány hasonló ügy, például a nyugdíjjal kapcsolatban elhangzott ígéret, amelyben végül is alulmaradtam, szerencsére azt a '99-re vonatkozó ígéretsort a jelenlegi kormány - értsd: az Orbán-kormány - már nem teljesítette."
Az újságírói kérdés: "Ebben igazat ad az Orbán-kormánynak?"
Medgyessy Péter válasza: "Nem szégyellem, időnként, bizonyos dolgokban igazat adok nekik. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.) Én valószínűleg másképp csináltam volna, de a dolgok érdemi részével, tudniillik azzal, hogy az gazdaságilag túlzó ígéret volt, magam is egyetértek."
Többükben a csodálkozás gondolata ébredhet, hogy ha valaki erről a kérdésről 1999 májusában ezt gondolta, miért változik meg, különösen egy értékalapú kormányzati politikát hirdető miniszterelnök-jelölt véleménye három esztendővel később, de erre is választ ad miniszterelnök-jelölt úr ebben az interjújában. Ő korábbi főnökének, Németh Miklósnak a politikusi teljesítményével kapcsolatos kérdésre a következőket válaszolta: "Namármost, ami Németh Miklóst illeti, ő egészen kiváló képességű ember, klasszikus politikus, és ezzel azt gondolom, azt is elmondtam, hogy természetesen egy politikusnak olyan kvalitásokkal is rendelkeznie kell, amelyeket a köznapi ember nem bizonyos, hogy szeret."
- "Ezt hogy kell érteni?" - hangzik a kérdés.
- "Ezt pontosan úgy kell érteni, ahogy mondtam."
- "Kvalitásokról vagy tulajdonságokról beszél?" - hangzik az újabb újságírói kérdés.
- "Szerintem a kettő itt nem nagyon válik el egymástól. Az kvalitás ugyanis, ha valaki képes gyorsan megváltoztatni a nézeteit, ha képes úgy forgatni a szavakat, hogy azok jelentése és jelentősége megváltozzon egy korábbi időszakhoz képest. Szóval ezek kvalitások."
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszterelnök-jelölt Úr! Tisztelt MSZP-s és szabad demokrata Képviselőtársaim! Hétfőn tehát a Magyar Köztársaság Országgyűlése egy olyan döntést hoz, amely döntés során a kormányprogram kormányzásra való alkalmassága mellett a miniszterelnök-jelölt kormányzásra való alkalmasságával kapcsolatban is határozunk. Az elhangzott, Medgyessy Pétertől segítségül hívott szempontok alapján engedjék meg, hogy az ítélkezés talán helytelen módszerét újra elkerülve, egy kérdést fogalmazzak meg az önök számára itt, most, az ország nyilvánossága előtt. Tisztelettel azt kérdezem önöktől, hogy ezt tényleg komolyan gondolják-e? (Zaj, közbeszólások az MSZP és SZDSZ soraiból: Igen. Határozottan!) A XXI. század kormányfőjének alkalmasságához ez hozzátartozik-e? (Zaj, közbeszólások.) Hétfőn az ország nyilvánossága megkapja a választ. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem