BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztem az, hogy a jóléti rendszerváltás gazdasági programjáról beszéljek. Tudnunk kell azonban, hogy a gazdaságot nem lehet csak úgy kivenni a spájzból, hogy az ebédlőasztalra tegyük. A gazdaságot nem tekinthetjük pusztán forrásnak. A gazdasággal törődni kell, fejleszteni kell, és hogy fejlődni tudjon, időnként békén kell hagyni.
Tisztelt Ház! A jólét cél is, feltétel is. Cél, mert még mindig sokan keresnek keveset, és feltétel, mert jóléti rendszerváltás nélkül nincs, nem lehet sikeres Magyarország. Ezért gazdaságpolitikai programunk a sikeres és versenyképes Magyarország programja. Alapelveink az átláthatóság, a stabilitás és a kiszámíthatóság.
Átláthatóságra törekszünk elsősorban a közpénzek nyomon követésében, elköltésében és ellenőrzésében. Átláthatóságra törekszünk akkor is, mikor az állami szerződéseket nem tekintjük titkosnak, és nyilvánosságra hozzuk őket. Átláthatóságra törekszünk akkor is, mikor az ÁPV Rt.-ben vagy a Magyar Fejlesztési Bankban megkötött szerződéseket, kötelezettségvállalásokat, az ott elköltött pénzeket a Magyar Köztársaság költségvetésének részévé tesszük.
Stabilitásra és kiszámíthatóságra törekszünk. Ennek jegyében együttműködünk a gazdasági kamarákkal, az érdekvédelmi és szakmai szervezetekkel. Ennek érdekében tervezési pontosságra törekszünk.
Itt szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt években követett gyakorlattal szakítani kívánunk, s legalább az inflációt pontosan előre akarjuk jelezni, hiszen a most távozó kormány ezen a téren súlyos számítási hibákat vétett, ennek következtében a Magyar Nemzeti Banknak a maga eszközeivel egy irreális inflációs célkitűzést kellene megvalósítania.
A versenyképesség fokozása, javítása is célunk. Ennek egyik eszköze a munkahelyteremtés. Több százezer új munkahelyet kívánunk teremteni a következő négy évben. Ennek keretében ösztönözni kívánjuk a beruházásokat; ennek keretében fejleszteni kívánjuk az úthálózatot. Ez azt jelenti, hogy folytatni és gyorsítani kívánjuk az M0-s, az M3-as, az M5-ös és az M7-es autópályák építkezését. Ennek keretében minél inkább el akarjuk érni, hogy a 4-es, a 6-os és a 8-as utak minél nagyobb hányada gyorsforgalmi út legyen.
Hölgyeim és Uraim! Nincs két Magyarország. Nincs nyugati vagy keleti Magyarország. Egy és egyféle Magyarország van. Ezért fontos célunk - és ezt a kormányprogram is tartalmazza - a jelenleg még kevésbé fejlett vagy lemaradó régiók felzárkóztatása.
A versenyképesség egyik fontos eleme az adócsökkentés. Célunk, hogy az állami újraelosztást évente átlagosan egy százalékkal mérsékeljük. A mai vitában már elhangzott egy kritikai észrevétel arra vonatkozóan, hogy miért kívánjuk az állami kiadások arányát csökkenteni, miért kívánjuk az államháztartás hiányát csökkenteni. Nos, itt egy filozófiabeli különbség van köztünk és az ellenzéki pártok között. Mi abból indulunk ki, hogy ha Magyarország polgárainak kényszerűségből meg kellett tanulniuk, hogy addig nyújtózkodhatnak, ameddig a takarójuk ér, akkor a Magyar Köztársaság kormányának is ezt a gyakorlatot kell követnie. Az állam is addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér! Nem élhetjük fel következő nemzedékek jövőjét azzal, hogy eladósodásra törekszünk, azáltal, hogy a Magyar Köztársaság költekezését gyorsítva, az államháztartási hiányt évről évre növeljük. A hiány csökkentésére van szükség, és a programunk ezt taglalja, ezt célozza meg, erre van szükség a következő években.
Ami már közvetlenebbül is érinti az állampolgárokat, azok a konkrét adócsökkentési elképzeléseink. Ezek az adócsökkentési elképzelések egyaránt jók a munkavállalóknak, s egyaránt jók a vállalkozóknak is. Sőt, ezen belül elsősorban az alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak lesz kedvező, s a vállalkozások világában végre a kis- és közepes vállalkozások fogják ennek előnyeit legjobban élvezni.
Néhány szót konkrétan is! A személyi jövedelemadó-rendszeren belül csökkenteni kívánjuk a jelenleg hatályos kulcsokat is, és az e kulcsokhoz tartozó sávhatárokat is meg kívánjuk változtatni. El akarjuk érni azt, hogy a jelenleg 20 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot 18 százalékra, a jelenleg 30 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot 25 százalékra, a jelenleg 40 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot pedig 38 százalékra fogjuk mérsékelni. Ezen belül a minimálbért kereső alkalmazottak jövedelme gyakorlatilag adómentes lesz.
Ha ezeket az adóelképzeléseket, amelyeket választási programjaink s a kormányprogram tartalmaz, megvalósítjuk, akkor el tudjuk azt érni, hogy a következő négy év végére az adófizetők túlnyomó többsége számára megtapasztalható legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs legfeljebb 25 százalékos lesz. Szeretném emlékeztetni önöket, hogy jelenleg már az átlagos keresetűek is a legmagasabb, 40 százalékos adókulccsal adózzák jövedelmük egy részét. Ez tehát komoly előrelépést jelent.
A tételes egészségügyi hozzájárulás megszűnését is tervezzük a következő négy évben. Ez elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak lesz előnyös.
De nemcsak adócsökkentést, hanem adóegyszerűsítést is szeretnénk végrehajtani. Ahogy ez már a mai vitában is elhangzott: be akarjuk vezetni az egyszerűsített vállalkozási adót. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozások jelentős részének sokkal egyszerűbb lesz az élete, sokkal kevesebb számlát kell gyűjtenie, könyvelése, adminisztrációs terhei mérséklődnek. De nemcsak az adminisztrációs terheik mérséklődnek, hanem fizetendő adóik is mérséklődni fognak. Számításaink szerint az egyszerűsített vállalkozói adó több százezer vállalkozónak jelent lényegesen méltányosabb adót, mint ha a most hatályos törvények szerint kellene adóznia.
Tisztelt Ház! Kedves Hölgyeim és Uraim! Mi, magyarok azt mondjuk, hogy segíts magadon, és az Isten is megsegít. Isten segítsége természetesen mindig jól jön. De most rajtunk a sor. Hogy az emberek az országban minden házban segíteni tudjanak magukon, az első lépést itt, az Országházban kell megtennünk. A kormányprogram ezt célozza. Ehhez kérem az önök támogatását.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem